Премиерът на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и владетел на Дубай (едно от седемте емирства в ОАЕ) шейх Мохамед бен Рашид ал Мактум в понеделник е провел разговори с директора на външното разузнаване на Русия Сергей Наришкин по въпросите на международната сигурност, съобщава емирската новинарска агенция WAM.

"Ръководителят на правителството на ОАЕ и Наришкин обмениха мнения по международните проблеми в сферата на сигурността и обсъдиха начини за засилване на двустранното сътрудничество, включително засилване на сигурността и стабилността във всички общества", посочва агенцията.

Руснаци ходатайствали за Божков пред властите в ОАЕ да го пуснат от ареста

Руснаци ходатайствали за Божков пред властите в ОАЕ да го пуснат от ареста

Това показвала "оперативна информация"

Според агенцията владетелят на Дубай е отбелязал, че "дълбочината на приятелските отношения и сътрудничеството между ОАЕ и Русия се основава на общите интереси на двата народа и взаимното уважение".

На срещата са присъствали престолонаследникът на Дубай Хамдан бен Мохамед ал Мактум, както и ръководителят на разузнавателната служба на Дубай ген. Талал Хамид Балхул ал Фласи.

Това става на фона на излязлата по-рано информация в български медии, която се основава на "оперативна информация" от българските служби, че бизнесменът Васил Божков, който напусна България и от две седмици е арестуван в Абу Даби, е потърсил съдействие и застъпничество от неназовани руснаци пред местните съдебни власти, за да бъде освободен от ареста.

Държавата свила чадъра над Божков, за да го смени с други, констатира Инджова

Държавата свила чадъра над Божков, за да го смени с други, констатира Инджова

Смяната на левовете с евро сега - игра, изгодна за бизнесмени, банкери и за властта

Васил Божков напусна България в началото на февруари, като впоследствие обяви, че няма да се връща у нас, защото се чувства застрашен за живота си, след като властите започнаха да "разгромяват" бизнеса и притежанията му.

Специализираната прокуратура повдигна срещу него обвинения за неплащане на значителни по размер такси по Закона за хазарта, пране на пари и др., като беше посочен като ръководител на организирана престъпна група.

Прокуратурата започна разследване срещу Божков и за убийства, изнасилвания и принуди.

Над 25 свидетели са разпитани по делото за престъпната група на Божков
Обновена

Над 25 свидетели са разпитани по делото за престъпната група на Божков

Разгледаха постоянния арест на двама членове от Комисията по хазарта