Разпитани са над 25 свидетели по разследването на организираната престъпна група, ръководена от бизнесмена Васил Божков. От тях на 8 души са повдигнати обвинения.

Това стана ясно от думите на наблюдаващия прокурор Венцислав Фердинандов по време на съдебното заседание в Специализирания наказателен съд. 

Държавата дълго не регулира хазарта, увеличил се 20 пъти за 7 г.

Държавата дълго не регулира хазарта, увеличил се 20 пъти за 7 г.

В първите години този бизнес беше само за 30 млн., сега е за 700 млн.

В съда се разглежда искането на държавното обвинение за взимането на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Тодор Марков, член на Комисията по хазарта, и Пламен Георгиев, бивш член на същата комисия.

Двамата са обвинени за участие в бандата на Божков. Останалите обвиняеми са освен Васил Божков като ръководител, и Огнемир Митев, Борис Бекяров, Александър Тумбаров, Александър Георгиев и Георги Попов.

От разпита на свидетелите станало ясно как работила организираната престъпна група. Благодарение на бандата, според прокуратурата, именно Тодор Марков станал началник на отдел "Контролна дейност" в Държавната комисия по хазарта

Задържаха още двама от Комисията по хазарта заради разследването срещу Божков

Задържаха още двама от Комисията по хазарта заради разследването срещу Божков

Спецпрокуратурата е поискала постоянен арест за двамата

Обвиняемият Тодор Марков отхвърли обвиненията и заяви, че "всичко, което е направил като държавен служител, не е накърнило интересите на държавата". Той каза, че е изпълнявал заповеди като експерт и съвестно изпълнявал задълженията си. По думите на Марков, той нито е виждал, нито познава другите обвиняеми. Откакто бил началник на отдел изпълнявал заповедите на председателя на Държавната комисия по хазарта.

Той поиска да бъде освободен от ареста и с аргумент за тежкото здравословно състояние на баща си, както и че не би желал "тези действия на прокуратурата да завършат със смърт". Марков се разплака в съдебната зала.

Прокуратурата поиска "задържане под стража", тъй като двамата обвиняеми биха могли да извършат други престъпления, както и да повлияят на свидетелите. Според Фердинандов няма опасност те да си укрият.

И другият обвинен - Пламен Георгиев, отрече да има вина по случая. За времето, в което е работил е комисията по хазарта, са извършени много проверки, които са констатирали, че изготвеният план е на 100% изпълнен.

Адвокатите определиха повдигнатите обвинения спрямо Тодор Марков и Пламен Георгиев като "пожелателни" обвинения. Според защитата цитираните свидетелски показания са негодни да мотивират повдигнатите обвинения, а те били всичко, с което прокуратурата разполага.

Така повдигнатите обвинения страдали от съществен дефицит, по мнението на адвокатите.

Припомняме, че вчера стана ясно, че са открили издирван бизнесмен, приближен на Божков, на когото е наложена гаранция от 1,5 млн. лв.

Припомняме, бизнесменът Васил Божков е с повдигнати обвинения за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба и др. Допълнително срещу Васил Божков започна разследване и по твърденията за изнасилвания и убийства - обвинения изречени от бивш бизнес-партньор пред медиите.

Отделно проверка се прави и на цялата колекция от антични предмети, собственост на Васил Божков.

Знае се, че в ОАЕ Васил Божков е бил с още един от обвинените с него, когато му е наложена мярка за задържане. Ден по-късно във Виена бе задържан и още един от обвинените по разследването в хазарта - бизнесменът Борис Бекяров.