По-добре е сега да не се засяга темата за Шенген и това, че България и Румъния остават извън това пространство. Това е съветът, който отправи от студиото на БНТ френският посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан.

Той се аргументира с това, че Шенгенското пространство в момента не е в добро състояние, като то е създадено в едни нормални времена. „Шенген не е предназначен за времената, в които живеем, то е политика, която работеше добре в едни минали времена”, посочи Кабан.

Така в момента по думите му, темата не е толкова актуална и при отлагането на приемането на страната ни в Шенген не става въпрос за двойни стандарти, а за различни скорости. „Европа отдавна е на много скорости”, посочи Ксавие дьо Кабан, като даде за пример това, че някои европейски страни не са членове на Шенген, а други на Еврозоната.

В Евросъюза има вече различни скорости и това не е въпрос на двойни стандарти”, успокои посланикът.

Според него в някаква степен е нормално това, че спецслужбите в различните страни са резервирани в предоставянето на информация на свои колеги от други страни-членки, като за тази цел е нужно много голямо доверие. Това не е разузнавателен егоизъм и трябва да има доверие, заяви френският посланик.

В този аспект Ксавие дьо Кабан заяви, че българските и френските служби работят много добре.

Посланикът призна, че Франция е една от най-заплашените от терористични атаки страни, но посочи и че това не трябва да се абсолютизира. Впечатлението, че френските служби на сигурност не се справят не е вярно, според Кабан, тъй като не се изнася информация за това колко терористични звена и клетки са разбити всяка седмица.

Ксавие дьо Кабан коментира, че проблемът не е само в лошата или неуспешна интеграция на мигрантите, тъй като 5-6 милиона души от марокански, либийски и друг произход живеят свободно като френски граждани.
Има няколко стотици от тях, които стават терористи, на фона на горе-долу – населението на България”, заяви Ксавие дьо Кабан.

Той се аргументира и с една набираща популярност във Франция теза, че тероризмът в настояще време не е радикализация на исляма, а всъщност е ислямизация на радикализма. Подобни явления, по думите на Кабан, се наблюдават в края на 19 век с терористичните атаки на анархистите или малко по-късно в радикализацията на социалистите.

„Тези хора, като видят че не могат да останат на власт или да достигнат до нея чрез демократични средства, целят дестабилизация и революция”, обясни дипломатът.

На въпрос използва ли се дестабилизацията като оръжие на геополитически интереси, Ксавие дьо Кабан се засмя и лаконично отговори: „Май, да.”

Френският посланик коментира и отношенията ЕС – Турция на фона на продължаващата бежанска криза. Кабан открои като изключително важно споразумението от преди два месеца между ЕС и Турция за задържане на бежанците, включително и защото това споразумение е формирало обща европейска политика.

На въпрос дали Европа трябва да бъде по-твърда или да направи компромис с турските искания за отмяна на визите, Кабан заяви, че въпросните 72 точки, за които говори германският канцлер Ангела Меркел, трябва да бъдат разглеждани по отделно и като важност. За някои от тях може да се направи компромис, за други – не, тъй като тези точки обхващат спектър от проблеми – от наличието на документи с биометрични данни до спазването на човешките права в Турция.

„Затова ще има решение на Съвета на Европа, министрите и премиерите ще решават”, заяви посланикът и защити отново тезата си, че Европа трябва да има единна политика.

На този етап оценката на Ксавие дьо Кабан е, че Турция спазва своите ангажименти по споразумението, а и е видимо, че потокът на мигранти към гръцките острови значително е намалял.

Кабан отклони въпроса дали може да се разчита само на физическа охрана на границата, като подчерта, че особено нашата страна би трябвало да осъзнава колко е важно сътрудничеството с Турция, тъй като до този момент нито една бежанска вълна не е минала през страната ни.

Ксавие дьо Кабан даде положителна оценка за действията на българските власти по охрана на границите на Евросъюза, като определи като „странна” оградата на турската граница, тъй като това е ограда между две страни членки на НАТО и съюзници. „Но е факт, че няма огромна вълна от бежанци, които искат да влизат през т.нар. зелена граница”, допълни Кабан.

Според него обаче ако бежанската вълна е по-голяма или по-силна, на българските власти ще им е много по-тежко.

На въпрос защо Гърция не изпълнява ангажиментите си по регистрация на бежанците в първата страна, както е според регламента в ЕС, Ксавие дьо Кабан отсече – „Аз не съм гръцки посланик. Питайте затова гръцкия посланик.”  Френският посланик обаче допълни, че е изключително важно останалите страни-членки да помагат на Гърция в процеса на прием и регистрация, тъй като много често по чисто технически причини тя не може да се справи.