Днес в Словакия се провеждат избори, в резултат на които правителството на страната може да бъде оглавено от Робърт Фицо - човек, който обещава да спре военната помощ за Украйна, заявява, че Европейският съюз се е превърнал в марионетка в ръцете на САЩ и обвинява президента в антисловашки заговор с Джордж Сорос.

Ако партията на Робърт Фицо, "Курс към социалната демокрация" (SMER), спечели предсрочните избори на 30 септември и ако той изпълни обещанието си за военната помощ за Украйна, това, макар и да няма голямо практическо значение, ще има голямо политическо и символично.

Словакия вече е предоставила цялата възможна помощ на Украйта - много бронирани машини, 13 МиГ-29, а и Фицо заявява, че няма да ограничи невоенната помощ.

"Фицо и потенциалните му коалиционни партньори, подобно на унгарския премиер Виктор Орбан, благоговейно почитат Путин. Следователно неговото идване на власт ще бъде заплаха за цяла Европа", написа миналия уикенд списание Respekt, издавано в съседна Чехия. Перспективите пред Словакия се оценяват в същия дух и от много други европейски и американски издания, които през последните седмици писаха за предстоящите избори в Словакия.

Словакия избира парламент на 30 септември

Словакия избира парламент на 30 септември

След като преди месец премиерът подаде оставка

Какви ще са реалните изборни резултати при сериозните флуктуации в рейтингите и огромния дял на неопределилите се граждани, както показаха социологическите проучвания, все още не е ясно.

Самите социологически проучвания показаха леко предимство на "Курс към социалната демокрация" пред основния й конкурент, проевропейската и либерална партия "Прогресивна Словакия".

Но последните две социологически проучвания показаха различна картина: Прогресивна Словакия настигна и изравнява на Курса на Фицо.

Но основното, което отбелязват много политически коментатори в Словакия, е огромният, до 30% дял от граждани, които до последния момент не са направили своя избор или поне не са го признават пред социолозите. Самите проучвания показват масово недоволство от политиците.

Словакия е политически нестабилна от най-малко пет години, откакто правителството на Роберт Фицо през март 2018 г. подаде оставка на фона на масови протести след убийството на младия разследващ журналист Ян Куциак.

Куциак разследваше мафията, с която във връзки с нея бяха уличени и много от сътрудниците на Фицо. Последна пандемията и споровете за методите и средствата, с които се овладява заболяването, неразбирателства в широката коалиция, заради които проевропейското правителство на Едуард Хегер падна.

Тъй като никоя от партиите не се очаква да спечели абсолютно мнозинство, съставът на новото правителство на Словакия ще зависи от това кой - левият популист Фицо или съперниците му от Прогресивна Словакия - може да събере коалиция с мнозинство.

И тук решаващ глас ще има позицията на третата партия в социологическите проучвания, "Глас" на бившия съюзник на Фицо Петер Пелегрини.

Значение ще имат и резултатите на малките партии, които са цели шест с шансове да влязат в парламента. Мирогледът им варира от широкия демократичен либерализъм до ярък проруски национализъм.

Словакия е най-русофилската страна в Европа

Словакия е най-русофилската страна в Европа

Проруските и антизападните настроения са по-разпространени