Премиерът на Япония Шиндзо Абе отмени визитата си в Близкия изток заради напрежението между САЩ и Иран, съобщава "Киодо нюз".

Посещението на Абе беше насрочено за тази събота - 11 януари.

"Японският премиер Шиндзо Абе ще отмени пътуването си до Близкия изток предвид нарастващото напрежение там, посочи правителствен източник, докато Токио отново призовава за деескалация по дипломатичен път след атаките на Иран срещу американски военни в Ирак", съобщава медията.

По план по време на визитата си Абе е трябвало да посети Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Оман.

Тръмп след атаката на Иран: Всичко е наред!

Тръмп след атаката на Иран: Всичко е наред!

Нашата армия е най-могъщата в света, изтъкна той

Премиерът е наредил на японските министри да направят подробен анализ на ситуацията в Близкия изток в тясно сътрудничество с други страни.

От своя страна главният секретар на японското правителство Йошихиде Суга заяви, че Токио настоява всички, замесени в ситуацията, да "положат необходимите дипломатически усилия, за да намалят напрежението в региона".

Припомняме, по-рано днес бяха бомбардирани военни бази на САЩ в Ирак, включително базата "Айн ал Асад" в провинция Ал Анбар и друга в Ербил.

Ислямската революционна гвардия на Иран пое отговорност за атаките и заяви, че те са отговор на убийството на генерал Касем Солеймани. Техеран заплаши и с още ответни мерки, които нарече "Операция мъченик Солеймани".

Иран: Ударихме американска база в Ирак
Обновена

Иран: Ударихме американска база в Ирак

Пелоси: Америка и светът не могат да си позволят война

По данни на медиите иранските атаки са започнали в 1.20 часа местно време - същият час, в който беше убит и самият Солеймани в петък.

Напрежението в Близкия изток се засили, след като Солеймани - командир на силите Ал Кудс, загина при въздушна срещу международното летище в Багдад, извършена от САЩ по разпореждане на президента Доналд Тръмп.

От Вашингтон твърдят, че целта на нападението е била да се предотврати бъдещи атаки от страна на Иран, насочени към американски дипломати и военни.

Заради атаката Иран се закани, че ще отмъсти на САЩ за смъртта на лидера на Революционната гвардия.

Русия остро осъди убийството на иранския генерал, а Обединеното кралство призова всички страни за спокойствие.

Иран: Ударихме американска база в Ирак
Обновена

Иран: Ударихме американска база в Ирак

Пелоси: Америка и светът не могат да си позволят война