Не трябва да има никакво "спасяване на лицето" на Владимир Путин за сметка на украинската териториална цялост. Това се договориха германският канцлер Олаф Шолц и украинският президент Володимир Зеленски по време на телефонен разговор, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

По време на разговора двамата лидери са потвърдили, че всяко мирно споразумение между Москва и Киев не трябва да позволява на руския президент да задържи украински територии, завладени по време на руската инвазия , а трябва вместо това да включва изтегляне на руските войски.

И двамата лидери "се съгласиха, че дипломатическото решение с преговори между Украйна и Русия ще изисква незабавно прекратяване на военните действия от руската страна и изтегляне на руските войски от Украйна", каза говорителят на Шолц след разговора. "Канцлерът и украинският президент също продължиха разговора си относно начините за по-нататъшна подкрепа на Украйна и се съгласиха да останат в тесен контакт", добави той.

Говорителят обаче не уточни дали искането на Шолц за изтегляне на руските войски включва и Кримския полуостров, който Русия незаконно анексира през 2014 г., и териториите в Източна Украйна, които сепаратистите окупираха същата година с руска подкрепа - или Шолц е имал предвид възстановяване на статуквото преди избухването на пълноценната руска инвазия на 24 февруари.

Съобщението от Берлин следва силна украинска реакция срещу съображенията в западноевропейските столици, че може да се наложи да предложат на Путин "спасяващо лицето" решение за прекратяване на конфликта, което не "унижава" руския лидер и не предизвиква допълнителна дестабилизация.

Шолц беше изправен пред критики миналата седмица, че е призовал Путин в телефонен разговор да постигне "примирие в Украйна възможно най-бързо", без да споменава каквото и да е искане Русия да изтегли незабавно всичките си сили от украинска територия.

Френският президент Еманюел Макрон и италианският премиер Марио Драги направиха подобни забележки. Това накара Зеленски миналата седмица публично да обвини Макрон, че търси "напразно" "изход за Русия". Елисейският дворец обаче отхвърли твърденията на Зеленски.

Олаф Шолц: Путин сгреши с войната срещу Украйна

Олаф Шолц: Путин сгреши с войната срещу Украйна

Германия обмисля да снабди Украйна с гаубици, в допълнение към зенитните оръдия Gepard

Напрежение между Шолц и Зеленски възникна след като украинският президент отказа да покани германския си колега, като го обвини в пристрастия към Русия в миналото.Това бе възприето като обида от германския канцлер, който подчерта, че страната му категорично поддържа Украйна и изпраща съвременни оръжия на Киев. В крайна сметка Зеленски реши, че трябва да оправи отношенията си с Берлин и покани германските президент и канцлер на посещение в Киев, но засега такова не е планирано. 

Украинският посланик в Берлин оприличи Шолц на "нацупен лебервурст"

Украинският посланик в Берлин оприличи Шолц на "нацупен лебервурст"

Той направи препратки и към нацистката окупация на Украйна през ВСВ