Федералният канцлер на Германия Олаф Шолц заплаши Русия със сериозни санкции, ако нахлуе на украинска територия, и подчерта че териториалната цялост на Украйна няма да бъде предмет на преговори, съобщи Дойче веле.

"Ние можем във всеки един ден да вземем необходимите решения", заявил тоя след тричасовите си преговори с украинския президент Володимир Зеленски.

Шолц предупреди, че санкциите ще имат сериозни последици за по-нататъшното икономическо развитие на Русия, но не уточни какви мерки може да бъдат предприети срещу Москва.

"За Германия териториалната цялост (...) на Украйна не е предмет на преговори для Германии", посочи канцлерът, като добави, че струпването на руски войски по украинските граници няма логично обяснение.

Припомняме, по-рано беше съобщено, че руските наемници, свързани с московски шпиони, увеличaват присъствието си в Украйна през последните седмици.

Гражданите на Украйна, от баби до деца, се готвят да защитят страната от руска инвазия

Гражданите на Украйна, от баби до деца, се готвят да защитят страната от руска инвазия

Напрежението продължава да расте

Русия трябва да деескалира ситуацията, каза още Шолц.

Той подчерта също, че НАТО запазва политиката си на отворени врати за нови страни-членки, но в сегашния момент присъединяването на Украйна към Алианса не е актуална тема.

"Затова е малко странно, че руското правителство превърна в обект на големи политически дискусии въпрос, който не е на дневен ред." - отбеляза германският канцлер.

Днес, 15 февруари той ще посети Москва, където ще разговаря с президента на Русия Владимир Путин.

Песимизъм за визитата на Шолц в Москва

Песимизъм за визитата на Шолц в Москва

Стъпки за избягване на конфликта