Първият министър на Шотландия Никола Стърджън изрази опасения, че достатъчно депутати от Лейбъристката партия ще подкрепят новото споразумение за Брекзит на британския премиер Борис Джонсън с Европейския съюз, за да бъде подкрепено от британския парламент, съобщават британските медии.

Великобритания и ЕС се споразумяха за Брекзит
на живо

Великобритания и ЕС се споразумяха за Брекзит

Където има воля, има и споразумение - имаме споразумение, потвърди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

"Надявам се, че греша, но имам истинско подозрение, че Лейбъристката партия ще бъде много доволна да види това споразумение прокарано. Те официално ще се противопоставят, но ще подкрепят "бунтовниците", за да гарантират достатъчен брой депутати за приемането на споразумението в парламента. Това ще бъде техният край в Шотландия, ако в края на краищата улеснят прокарването на Брекзит", написа Стърджън в "Туитър".

По-рано лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин разкритикува остро споразумението и настоя, че партията му ще гласува против него в събота. Информации в медиите обаче предполагат, че депутатите лейбъристи няма да загубят организатора на парламентарната си група, ако тръгнат срещу официалната партийна позиция и подкрепят споразумението за Брекзит.

Междувременно Стърджън и нейната Шотландска национална партия категорично се противопоставиха на споразумението, твърдейки, че то е "против волята" на шотландския народ и според различни информации планират да внесат промяна, която ще опита поредно отлагане на Брекзит.

DUP пришпорва британските депутати да гласуват против сделката за Брекзит

DUP пришпорва британските депутати да гласуват против сделката за Брекзит

Споразумението щяло да има влияние върху единството на Великобритания