Министрите на външните работи и на отбраната на Русия Сергей Лавров и Сергей Шойгу, отговаряйки на въпрос с френските си колеги на въпрос на RT, коментираха думите на ръководителя на Пентагона Марк Еспър, който заяви, че Русия трябва да се държи "като нормална държава", съобщават руските медии.

"Ако той действително е казал така, че той ни е призовал да действаме като нормална страна, а не като САЩ, защото в противен случай ще трябва да действаме като САЩ, да бомбардираме същия Ирак, същата Либия, в грубо нарушение на международното право, трябваше да отделяме милиони от държавния бюджет за намеса в делата на други страни, както го правеше Конгресът, инструктирайки Държавния департамент да харчи 20 млн. долара годишно за насърчаване на демокрацията в Русия и вероятно трябваше да подкрепяме преврати, да снабдяваме с въоръжение, както правеха САЩ с най-близките си съюзници през февруари 2014 г., когато украинската опозиция под давление на радикали и неонацисти, скъса споразумението, което беше подписано от страните членки на Европейския съюз", изтъкна Лавров.

Както отбелязал министърът, важно било да се разбере, че "такава е нормалността в разбирането на нашите американски колеги, в частност на г-н Еспър".

Той напомнил, че Еспър е новият колега на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, предоставяйки му думата.

"Трудно е да се добави нещо. Единственото, което искам да кажа. Вероятно все пак ще сме ненормални", посочи руският военен министър.

По-рано Еспър заяви, че би било хубаво, ако Русия "може да се държи като по-нормална страна, която споделя западните ценности, споделяни от САЩ, Франция и други съюзници от НАТО".