Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза на китайския си колега във вторник, че военното сътрудничество между техните страни е "стабилизираща" сила в света и спомага за намаляване на шансовете за конфликт, предадоха руските информационни агенции, цитирани от Ройтерс.

Китай се превърна в най-важния международен партньор на Русия през 14-те месеца, откакто Москва нахлу в Украйна. Китайският министър на отбраната Ли Шанфу в момента е в Москва, като страните се стремят да задълбочат военното си сътрудничество, което предизвика безпокойство на Запада.

"Координацията на нашите усилия на международната арена има стабилизиращ ефект върху глобалната ситуация и помага за намаляване на потенциала за конфликт", цитира агенция Интерфакс думите на Шойгу пред Ли във вторник.

Китайският министър на отбраната се срещна с президента Владимир Путин в неделя.

ISW: Русия отчаяно, но неуспешно опитва да привлече Китай за съюзник

ISW: Русия отчаяно, но неуспешно опитва да привлече Китай за съюзник

Институтът коментира и другите частни военни компании, които действат в Русия

Шойгу каза, че е важно двете страни да координират усилията си на световната сцена и изрази увереност, че програмата за съвместни военни учения ще бъде разширена.

Китайският президент Си Дзинпин посети Москва миналия месец в знак на подкрепа за Путин, дни след като Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския лидер по подозрение за военни престъпления в Украйна.

Г-7 предупреждава за насилствена промяна в световния ред

Г-7 предупреждава за насилствена промяна в световния ред

Твърда решимост на Г-7 да поддържа международния ред, основан на върховенството на закона

Според американското разузнаване Китай може да се е съгласил да достави на Русия оръжия или боеприпаси, прикрити като мирен товар. Тази информация е открита сред изтекли секретни документи от американския вестник "Вашингтон пост".

В един от документите, датиран от 23 февруари т.г., се казва, че американците са прихванали съобщение от руската служба за външно разузнаване, според което китайската Централна военна комисия е одобрила "по-нататъшното предоставяне" на тайни оръжейни доставки.

Вестник "Вашингтон пост" припомня, че едва в края на февруари държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и други представители на американската администрация са заявили, че са чули, че Китай мисли да продава оръжия на Русия.

Пекин редовно заявява, че поддържа строго неутрална позиция в настоящата война и призовава за мир.

Борел: ЕС не може да вярва на Китай, докато не опита да спре войната в Украйна

Борел: ЕС не може да вярва на Китай, докато не опита да спре войната в Украйна

Първият дипломат на ЕС призова Си Дзинпин да разговаря със Зеленски