Руските сили проведоха ограничена ударна кампания с дронове и ракети в Украйна през нощта на 21 срещу 22 март, което показва, че продължават да се борят с недостига на прецизни ракети. Украинският генерален щаб съобщи, че руснаците са извършили 21 удара с дронове срещу жилищни и инфраструктурни райони в Киевска, Житомирска, Запорожка и Одеска области, а украинските сили са свалили 16 от безпилотните самолети.

Украински официални лица заявиха, че руските сили са ударили две жилищни високи сгради в град Запорожие, убивайки най-малко един цивилен и ранявайки 33. Руските сили са извършили по-интензивни и по-широкообхватни удари по време на есенната въздушна и ракетна кампания на 2022 г., което предполага, че руските сили може сега да разпределят използването на високопрецизни боеприпаси за тези ударни кампании или може просто да им липсват необходимите боеприпаси, за да поддържат ударните кампании с предишното им темпо и интензивност. Ръководителят на украинския Съвместен координационен пресцентър на южните сили Наталия Хуменюк заяви, че руската заплаха от ракетен удар остава висока, но руските сили вероятно ще проведат само ограничена кампания.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Седем загинали край Киев след атаката с дронове, една жертва в Запорожие
Обновена

Седем загинали край Киев след атаката с дронове, една жертва в Запорожие

Зеленски съобщи за попадение върху жилищен блок в Запорожие

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че руското министерство на отбраната (МО) възнамерява да увеличи числеността на силите за противовъздушна отбрана. Той заяви, че един от приоритетите за развитие на руските въздушно-космически сили (ВКС) е да генерира повече единици за противовъздушна отбрана с модерни системи за противовъздушна отбрана. Той отбеляза, че през 2023 г. руските сили планират да сформират нова дивизия и бригада за противовъздушна отбрана, да сформират зенитно-ракетна бригада със специално предназначение и да завършат модернизацията на системите за противовъздушна отбрана на град Москва.

Шойгу коментира и руския боен опит в Украйна, като посочи, че руските пилоти са извършили над 140 000 бойни полета от 24 февруари 2022 г. и че 90 процента от оперативно-тактическата и армейската авиация, 60 процента от стратегическата авиация на далечни разстояния и 85 процента от операторите на безпилотни летателни апарати имат боен опит.

Малко вероятно е руската армия да генерира такива сили в рамките на няколко години, а почти изключено до края на 2023 г. Руската отбранителна промишлена база исторически е преживявала многогодишни забавяния в разработването на модерни системи за противовъздушна отбрана, дори преди строгите санкции и изострените ограничения на ресурсите в резултат на войната в Украйна. Настоящите руски бригади и полкове за ПВО получиха своите системи С-400 с до няколко години закъснение от графика.

Руските военни са поставили системата С-500, която според съобщенията е трябвало да влезе в производство през 2015 г., в една руска армия за противовъздушна отбрана до 2021 г. Русия също забави планираната си доставка на втора батарея S-400 за Индия през 2022 г. поради ограничения, причинени от инвазията на Русия в Украйна.

Русия обаче може в крайна сметка да увеличи своите сили за противовъздушна отбрана като част от по-големи усилия за пресъздаване на голяма конвенционална армия в дългосрочен план. Съобщението на Шойгу е подобно на предишното му съобщение на колегиум на Министерството на отбраната през декември 2022 г., в което Шойгу заяви, че Русия се стреми да сформира 17 нови маневрени дивизии за няколко години.

Формирането на нови руски части за противовъздушна отбрана и въздушен транспорт няма да увеличи руската бойна мощ в Украйна тази година. Изявлението на Шойгу вероятно има за цел да успокои руския народ, че руското МО продължава да развива руската армия като военна сила от световна класа, за да компенсира възприятията за руските военни провали в Украйна.

Шойгу вероятно е сигнализирал Япония, че не трябва да се опитва да използва текущата военна уязвимост на Русия на Курилските острови, а на Китай, че Русия остава полезен военен партньор. Шойгу надълго и нашироко възхвали силата на руския Източен военен окръг и обяви, че е разположил батарея от ракетни системи за брегова отбрана Bastion на остров Парамушир - остров в северната част на окупираните от Русия японски Курилски острови. Изявлението на Шойгу вероятно е било предупредителен сигнал към японския премиер Фумио Кишида, който посети Киев и Буча на 21 март, че е прекалено ангажиран в подкрепа на Украйна.

Руският източен военен окръг е силно деградирал. Значителни руски елементи бяха разположени в Беларус и бяха тежко повредени по време на битката за Киев в началото на 2022 г. Руските елементи на EMD от 155-та и 40-та бригада на морската пехота наскоро се сражаваха и претърпяха тежки загуби близо до Въгледар в Донецка област в началото на 2023 г.

155-та е била разрушавана и възстановявана цели осем пъти през изминалата година.

Шойгу плаши света с ядрен сблъсък

Шойгу плаши света с ядрен сблъсък

Заради британските снаряди с обеднен уран за Украйна

Изявлението на Шойгу също вероятно беше сигнал към китайския президент Си Дзинпин, че Русия подкрепя китайските цели за сигурност в Източна Азия и остава жизнеспособен военен партньор въпреки ужасните щети, които Украйна нанесе на руската армия.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу си тръгна и отказа да отговори на въпрос колко скоро да очакваме мир в Украйна. Журналист от управляваната от руското Министерство на отбраната медия ТВ Звезда първо попита Шойгу как ще свърши войната, на което Шойгу отговори, "всяка война завършва с мир".

След това журналистът попита Шойгу колко скоро да очаква мир в Украйна. Шойгу не отговори на въпроса и се отдалечи. ТВ Звезда първоначално излъчи кадрите на Шойгу, които се отдалечават, но ги изряза в по-късна версия на репортажа. ISW по-рано съобщи, че Кремъл има за цел да постави информационни условия и да подготви руското информационно пространство за продължителна война.

Темпото на руските операции около Бахмут изглежда се забавя на фона на западните доклади, че руските сили може да се опитват да започнат офанзива в други посоки. Руските сили направиха допълнителен незначителен напредък в южната част на Бахмут, а украинските сили проведоха контраатаки в югозападните и северозападните покрайнини на града на 21 и 22 март.

Украинският генерален щаб също съобщи на 22 март, че настъпателният потенциал на руските сили в района на Бахмут намалява, а украински официални лица по-рано съобщиха за по-малко бойни сблъсъци в самия град през последните дни.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви на 21 март, че руските и украинските сили продължават да дават приоритет на операциите около Бахмут и че руските сили може да се опитат да проведат нова офанзива, вероятно в много различни посоки.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство (UK MO) оцени, че руските сили може да губят инерция в района на Бахмут, тъй като руското МО премества части в други посоки.

Русия и Китай са срещу влошаване на кризата в Украйна

Русия и Китай са срещу влошаване на кризата в Украйна

Единодушни срещу преминаването на войната в "в неконтролируема фаза"

В момента руските сили засилват темпото на настъпателните си операции около Авдиевка с цел обкръжаване на селището, като е възможно руските сили да го правят за сметка на операциите си около Бахмут и закъсалата офанзива около Въгледар.

Тази очевидна промяна в разгръщането - ако не е резултат от руски лъжливи доклади - вероятно показва, че руските сили са дали приоритет на засилването на операциите около Авдиевка пред подновяването на офанзивата срещу Въгледар. Говорителят на украинските Таврийски сили за отбрана полковник Олексий Дмитрашкивиски заяви на 19 март, че руските сили са започнали да увеличават атаките в района на Авдиевка, за да създадат условия за рестартиране на настъпателните операции на Въгледар, което допълнително предполага, че настоящите руски настъпателни операции около Авдиевка предотвратяват потенциалното възобновяване на настъпателните дейности близо до Въгледар.

Руските сили изглежда привличат повече бойна мощ към района на Авдиевка, което може да им позволи да увеличат скоростта си на напредък, въпреки че нямаше потвърдено руско настъпление в района на 22 март. ISW продължава да оценява, че руският напредък може да накара украинските сили да да се изтеглят от Бахмут и/или Авдиевка, въпреки че нито едното не изглежда вероятно в момента. Руските сили може да изберат да започнат или засилят настъпателни операции в нови посоки, но тези операции вероятно ще доведат до малко осезаеми резултати, тъй като цялостната руска пролетна офанзива продължава да е близо до кулминацията сиАнгажиментът на два или три мотострелкови полка на тази дивизия обаче е малко вероятно да постигне решаващ оперативен ефект, като се има предвид неуспехът на по-големите формирования да го направят.

Кремъл продължава кампаниите за хибридно събиране на резерви и крипто мобилизация, за да набира руснаци за договорна служба. Руски източници съобщиха на 21 март, че руски жители в Тюменска и Свердловска области, републиките Карелия и Алтай и Краснодарски край са получили военни призовки, насочващи ги да проверят информацията в службите за набиране на военни или да преминат военна подготовка като част от задължителния резерв.

Руските служби за набиране на персонал вероятно се опитват да използват задължителни едномесечни обучения за резервисти, за да ги принудят да подпишат договори, като същевременно съкращават необходимото количество обучение, което новите руски военнослужещи на договор ще трябва да преминат, преди да бъдат разположени в Украйна след бъдеща принудителна повиквателна служба. Съобщава се, че руски служители в Ярославска, Челябинска и Московска области са започнали широко разпространени рекламни кампании за служба по договор, фокусирани върху допълнителни обещани плащания за подписване на договор и участие в активни настъпателни действия. Кремъл вероятно провежда тази хибридна кампания за генериране на сили, за да избегне обявяването на официална втора мобилизационна вълна.

Украински източници съобщиха, че руските окупационни служители продължават мобилизационните мерки в окупираните територии. Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр съобщи на 22 март, че руските окупационни служители са обявили широкомащабни военни учения за пролетта или лятото на 2023 г. в подкрепа на плановете за набор на цялото мъжко население в наборна възраст в Старобилск, Шчастя, Новоайдар, Нижнетепле и Новопсков в Луганска област.

Маляр твърди, че руските окупационни служители се опитват да стимулират потенциалните наборници, като им обещават жилища, взети от украински граждани, принудени да напуснат окупираните територии.

Украинският център за съпротива съобщи, че руските окупационни служители се подготвят за нова вълна на мобилизация в окупираната Донецка област и че 23 окупационни служби за набиране на военни планират да регистрират млади мъже, родени през 2006 г., за да създадат резерв от жители за бъдещи вълни на мобилизация.

Ръководителят на окупационната администрация на Херсонска област Владимир Салдо обяви на 22 март, че неговата администрация сформира доброволчески батальон. Салдо твърди, че неговата администрация е сформирала доброволческия батальон "Василий Маргелов" за защита срещу украински саботаж и разузнавателни дейности на източния (левия) бряг и за поддържане на реда в окупираната Херсонска област.

Салдо твърди, че руското министерство на отбраната (МО) се е съгласило да подпомогне изцяло доброволческия батальон с въоръжение и техника и че формированието в момента преминава бойна подготовка. Решението на Салдо да сформира доброволчески батальон вероятно е насочено към увеличаване на контрола му върху окупираната Херсонска област и вероятно е моделирано по модела на доброволчески батальони, които други окупационни ръководители са сформирали по подобни причини.

Очертаната задача за опазване на обществения ред на батальона предполага, че окупационната администрация на област Херсон може да използва формированието като определена вътрешна сила за сигурност за по-нататъшни репресии.

Руските официални лица и окупационните власти продължават законодателните промени в опит да легитимират допълнително депортирането на украински деца в Русия. Руският комисар по правата на детето Мария Львова-Белова заяви на 22 март, че руският президент Владимир Путин е подкрепил предложението за присвояване на специални статути на деца, ранени по време на "специалната военна операция".

Лвова-Белова изрази надежда, че ще има официално постановление за установяване на механизми за идентифициране на тези деца и предоставянето им на подкрепа и помощи.

Съветникът на ръководителя на Луганската народна република (ЛНР) Родион Мирошник заяви на 22 март, че е съгласен с предложението на Лвова-Белова, но призова за предложение, което разширява специалния статут на децата на войната за всички деца в Донбас.

Руските окупационни служители продължават да се съсредоточават върху инфраструктурни проекти, които имат за цел да затвърдят руския контрол над окупираните територии. Депутатът по окупацията на Запорожка област Владимир Рогов заяви на 21 март, че руското министерство на строителството е разработило законопроект за създаването на свободна икономическа зона в окупираните територии, която ще се фокусира върху бизнес и инвестиционна дейност.

Ръководителят на Луганската народна република (ЛНР) Леонид Пасечник заяви на 22 март, че 20 промишлени предприятия в окупираната Луганска област са заинтересовани да кандидатстват в новосъздадения регионален фонд за индустриално развитие.

Окупационната администрация на Херсон заяви на 22 март, че окупационните служители ще предложат на фермерите в окупирана област Херсон преференциални кредитни лихви за закупуване на селскостопанско оборудване.