"Трудно е да се види летвата вече, след като през последните няколко години тя беше паднала толкова ниско, но поведението на президента Тръмп през уикенда беше ново дъно."

Това е оценката на агент на ФБР, който работи в контраразузнавателния отдел, която той е направил пред американското издание Business Insider за представянето на Тръмп на тазгодишната среща на ръководителите на страните членки на Г-7 във френския курорт Биариц. Агентът е пожелал да остане анонимен, защото се опасява, че ако говори публично по въпроса, това ще застраши работата му.

Кремъл смята за невъзможно връщането си в Г-7

Кремъл смята за невъзможно връщането си в Г-7

Според Дмитрий Песков това не можело да стане само по покана на една от страните

Присъствието на Тръмп на срещата на Г-7 беше изпъстрено с противоречия, но никое от тях не беше по-забележително от пламенната му защита на военната и киберагресия на Русия по света и нарушаването на международното право в Украйна от нейна страна, посочва Business Insider.

Тръмп многократно отказваше да държи Русия отговорна за анексирането на Крим през 2014 г., обвиняваше бившия американски президент Барак Обама за действията на Москва, изрази симпатия към руския президент Владимир Путин и порица други членове на Г-7 за това, че не допускат Русия на масата с останалите седем страни членки.

Откакто беше изгонена от Г-8 след анексирането на Крим, Русия стори малко, за да се реабилитира за действията си. Всъщност по всичко е видно, че тя засилва агресията си, отбелязва изданието.

Напрежение на вечерята на Г-7 заради Русия

Напрежение на вечерята на Г-7 заради Русия

Тръмп отново сее разкол сред водещите икономики в света

Освен че продължава да посяга на Украйна, руското правителство се намеси в президентските избори през 2016 г. в САЩ и стоеше зад опита за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания. Американски официални представители също така предупреждават, че докато изборите през 2020 г. се задават, руснаците засилват киберактивностите си срещу САЩ и многократно са се опитвали да атакуват американските електроснабдителни мрежи.

"Какво за Бога накара Тръмп да смята, че би било добра идея да поиска да върне Русия на масата", запитал агентът на ФБР, допълвайки: "Как това служи на интересите на САЩ в областта на националната сигурност?"

Тръмп склонен да покани Русия на срещата на Г-7 през 2020 г.

Тръмп склонен да покани Русия на срещата на Г-7 през 2020 г.

Кремъл ще обмисли поканата, ако такава й бъде отправена

Застъпничеството на Тръмп за Русия подновява опасенията на бивши служители на американските специални служби, че Тръмп може да е руски "актив", който може да бъде манипулиран или повлиян, за да служи на руските интереси, въпреки че някои също така спекулират, че Тръмп може просто да си постила пред Русия за бъдещи бизнес сделки.

Бивш високопоставен служител на Министерството на правосъдието на САЩ, който е работил в тясно сътрудничество с бившия специален прокурор Робърт Мюлър, когато той е бил директор на ФБР, e говорил без заобикалки, реагирайки на представянето на Тръмп по време на срещата на Г-7: "Имаме руски актив, седящ в Овалния кабинет."

"Няма разбираемо обяснение защо президентът каза тези неща", изтъква бившият служител от правосъдното ведомство, добавяйки: "Да остави Русия ненаказана за тормоза срещу по-малки държави и след това да обвинява Обама за това? Това е изцяло в полза на Путин, той е полезен идиот на Путин."

В Русия разкритикуваха Г-7 за отказа от либералните ценности

В Русия разкритикуваха Г-7 за отказа от либералните ценности

В клуба приемали само тези, които мислят и живеят съгласно одобрените ценности

Докато привеждаше доводи в полза на това Русия да бъде поканена обратно в Г-7, Тръмп каза, че Москва щяла да бъде полезна при решаването на големи проблеми като Иран, Сирия и Северна Корея и че Г-7 е по-добре с Русия "вътре, а не отвън".

Русия обаче е твърд съюзник на режима на Асад в Сирия, а през последните години също така се опитва да се сближава с Иран. Американски военни и служители от спецслужбите разглеждат Русия като един от основните противници на САЩ и смятат, че тя като цяло е против американските интереси.

Глен Карл, бивш агент под прикритие на ЦРУ и чест критик на Тръмп, отбелязва, че от години няма "никакво съмнение", че американският президент се държи като "шпионин на руснаците".