Шри Ланка одобри издаването на безплатни туристически визи на посетители от седем страни, включително Китай, Индия и Русия. Това стана ясно от изявление, публикувано от министерството на медиите на страната днес, съобщава "Ройтерс". Целта е да се стимулира туризма и икономиката.

Според решението на кабинета на туристи от Китай, Индия, Русия, Япония, Тайланд, Индонезия и Малайзия ще се издават безплатни визи до 31 март 2024 г. по пилотна програма.

Схемата е част от опитите на Шри Ланка да стимулира възстановяването на туризма и да постигне цел от пет милиона пристигания до 2026 г., се добавя в изявлението.

Знакова визита на Макрон в Шри Ланка

Знакова визита на Макрон в Шри Ланка

Франция е дом на около 60 000 шриланкийци

Туристическата индустрия на страната пострада от ковид пандемията, а след това и от тежката финансова криза миналата година, която доведе до масови протести и недостиг на основни стоки. През 2023 г. обаче туристическата индустрия претърпя обрат и Шри Ланка регистрира милион пристигания до септември, за първи път от 2019 г. Островът очаква да затвори годината с 1,5 милиона визити.

Според последните данни на Органа за развитие на Шри Ланка Индия е най-големият ѝ източник на туристи с 200 310 пристигания, следвана от Русия със 132 300. Шри Ланка спечели 1,3 милиарда долара от туризъм през първите осем месеца на 2023 г. спрямо 833 милиона долара през същия период на миналата година, според централната банка.