Южна Африка моли Путин да не присъства на срещата на върха на БРИКС заради заповедта за арест, която бе издадена от Международния наказателен съд, пише BBC.

Южноафриканските власти се опитват да убедят Кремъл да се откаже от идеята за посещение на президента Владимир Путин на срещата на върха на БРИКС, която ще се проведе в Южна Африка през лятото. Причината е заповедта за арест на руския президент, издадена от Международния наказателен съд в Хага по обвинения във военни престъпления, извършени в Украйна. Изпълнението на решенията на МНС е задължително за страните, подписали Римския статут, а сред тях е и Южна Африка.

Високопоставени правителствени служители, пожелали анонимност, са заявили пред на водещият южноафрикански вестник The Sunday Times, че Претория води преговори с Москва, предлагайки на Путин да присъства на срещата на върха на БРИКС чрез видеовръзка. В противен случай южноафриканските власти ще трябва да арестуват руския президент въз основа на решение на МНС.

"Нямаме опция да не арестуваме Путин. Ако дойде тук, ще трябва да го арестуваме", казва пред вестника говорител на южноафриканското правителство.

Ще се страхува ли Путин да пътува? Песков няма отговор

Ще се страхува ли Путин да пътува? Песков няма отговор

Русия, както и редица държави, не признава юрисдикцията на този съд

Въпреки че миналата седмица южноафриканският президент Сирил Рамапоса е назначил специална правителствена комисия, ръководена от вицепрезидента на страната, за да проучи възможностите на властите при такава колизия, според събеседника на изданието тази комисия няма да може да намери "никакви варианти, които да позволят на Путин да дойде". "Единствената възможност, която имаме, е Путин да присъства на срещата чрез Teams или Zoom от Москва", добавя източникът.

Миналата седмица администрацията на Рамапоса излезе с изявление, че страната няма планове да се оттегли от Римския статут - противно на забележките на самия държавен глава от преди това.

В края на март говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че все още няма решение за участието на руския лидер в срещата на върха в Дърбан.

ЮАР очаква визита на Путин, но не забравя заповедта за арест

ЮАР очаква визита на Путин, но не забравя заповедта за арест

Очакваше се руският лидер да посети страната през август за среща на БРИКС

През 2016 г. южноафриканските власти се сблъскаха с подобен проблем, когато президентът на Судан Омар ал-Башир, който също беше с издадена заповед от МНС, трябваше да присъства на среща на върха на Африканския съюз в Претория. Тогава обаче Върховният съд на Южна Африка счете оттеглянето от споразумението с МНС за противоконституционно и страната остана обвързана с условията на Римския статут.

Володин иска приятелски държави да декларират, че няма да арестуват Путин

Володин иска приятелски държави да декларират, че няма да арестуват Путин

Предлага двустранни договори с приятелски държави