Кандидатът за канцлер на германските социалдемократи Мартин Шулц разкритикува политиките на американския президент Доналд Тръмп като "неамерикански" и се обяви срещу отмяната на санкциите, наложени на Русия заради намесата ѝ в Украйна, съобщава "Ройтерс".

В едни от най-острите коментари досега от висш германски политик, откакто новият американски държавен глава встъпи в длъжност, Шулц коментира в интервю за "Функе", че Европа трябва да се изправи в защита на либералните ценности.

"Това, което върши Тръмп, не е американско", изтъкна Шулц, добавяйки, че САЩ като никоя друга страна в света е защитавала просвещението, демокрацията и свободата.

"Ако Тръмп сега се опитва да събори този набор от ценности, тогава аз ще му кажа като канцлер: това не е политиката на Германия и Европа", посочи Шулц.

Германската Социалдемократическа партия през миналата седмица номинира бившия председател на Европейския парламент да се "сбори" с канцлера Ангела Меркел на федералните избори през септември, като изненадващият ход засили обществената подкрепа за лявоцентристката партия.

Социалдемократите набират сила, след като Шулц "хвърли ръкавицата" на Меркел

Социалдемократите набират сила, след като Шулц "хвърли ръкавицата" на Меркел

Отбелязват 5 процента ръст в популярността само са седмица

Коментирайки руския президент Владимир Путин и конфликта в Украйна, Мартин Шулц отбелязал, че санкциите, наложени срещу Русия могат да бъдат отменени, само ако двете страни изпълнят мирния план от Минск.

"Докато споразумението за мир от Минск не е реализирано напълно, санкциите не могат да бъдат премахнати. Ние трябва да кажем на Путин много ясно, че Русия е длъжна да зачита и защитава международното право", подчерта Мартин Шулц.

Коментарите му внасят повече яснота за позицията му относно Русия, след като водещи представители на Социалдемократическата партия изразиха подкрепа за частична отмяна на санкциите, докато Русия прилага някои от аспектите на Минските споразумения.

Меркел, която е един от архитектите на мирното споразумение, нееднократно заяви, че санкциите срещу Русия могат да бъдат отменени, само след като споразумението от Минск е изпълнено изцяло.