Главнокомандващият на армията на Швеция ген. Микаел Буден предупреди за заплахата от нападение, призовавайки да се следи отблизо за действията на Русия. За това предупреди пред в. "Афтонбладет" ген. Микаел Буден.

Висшият военен отбеляза, че според разузнавателните служби Швеция на първо място трябва да се пази от "хибридни и нелинейни" атаки от Русия. Главнокомандващият призова военните организации и организациите на гражданското общество да се подготвят за съвместен отговор на евентуална атака и да засилят нападателните способности за киберсигурност, за да "окажат натиск върху врага".

Русия се оттегли и от меморандума за „открита суша“

Русия се оттегли и от меморандума за „открита суша“

Така тя ще може да ограничава пътуванията на чужди дипломати...

"Според доклада на Комитета по отбрана и нашите собствени анализи не може да се каже, че може да се изключи въоръжена атака", каза Буден.

Той обясни, че страната трябва да може да влияе на други държави и да предотвратява техните действия.

На въпрос на журналист дали това означава, че Швеция ще може например да изключи електрозахранването в Русия, Буден отказа да навлиза в подробности, отбелязвайки, че Швеция трябва да може да влияе на други държави, за да им попречи да извършват определени кибер операции.

"От шведска страна, след политическо решение, можем да въздействаме на този, който с някаква цел се опитва да направи нещо срещу нас ... Става въпрос за компетентността и способността да се влияе на някой друг с помощта на технически системи с помощта на кибер функции. ", - каза главнокомандващият.

Левада център: 22% от руснаците не искат да живеят в Русия

Левада център: 22% от руснаците не искат да живеят в Русия

Проблемите на страната стават все по-осезаеми…

По-рано изследователската компания YouGov представи резултатите от проучване на жителите на Великобритания, Германия, Франция, Дания и Швеция за отношението към различни страни, включително Русия.