Шведският премиер Улф Кристершон заяви, че е готов да поднови прекратените преговори за кандидатурата на скандинавската страна за присъединяване към НАТО веднага щом и Анкара е готова за това, съобщава "Ройтерс".

"Първото нещо, което трябва да направим, е да успокоим ситуацията. Трудно е да водиш ползотворни разговори, когато нещата около теб буквално горят", посочи той на пресконференция по време на посещението си в столицата на Естония.

По думи на Кристершон предпоставките за рестартиране на преговорите са добри, но предвид изборите в Турция през май е разбираемо, че Анкара е съсредоточена върху вътрешната си политика.

"Веднага щом те имат готовност за разговори, ние очевидно също ще бъдем готови", подчерта той.

Ердоган готов да пусне Финландия в НАТО, но Швеция "да не си прави труда"

Ердоган готов да пусне Финландия в НАТО, но Швеция "да не си прави труда"

Стокхолм няма да получи "да" за членство, докато позволява изгарянето на Корана

През януари турският президент Реджеп Ердоган намекна, че Анкара може да се съгласи Финландия да се присъедини към НАТО преди Швеция.

Ден по-късно подобна заявка направи и турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

В момента процесът по одобрение на кандидатурата на Швеция е спрян. За присъединяването на двете страни към НАТО е необходимо одобрението на съответния законопроект от турския парламент.

Миналата седмица Ердоган каза, че Швеция не трябва да очаква подкрепата на Турция за нейното членство в НАТО след протеста край турското посолство в Стокхолм през уикенда, включително изгарянето на копие от Корана.

Турция не изключва да реши поотделно за членството на Швеция и Финландия в НАТО

Турция не изключва да реши поотделно за членството на Швеция и Финландия в НАТО

Ердоган: Хелзинки не трябва да повтаря грешките, които Стокхолм направи

Швеция и Финландия кандидатстваха миналата година за присъединяване към Организацията на Северноатлантическия пакт, след като Русия нахлу в Украйна, и сега се нуждаят от подкрепата на всички настоящи държави от НАТО, за да придвижат кандидатурата си. Те обаче се сблъскаха с опозиция от Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара смята за терористи. В последствие Анкара оттегли възражението си при условие, че двете скандинавски страни се съобразят с исканията й.

По-рано Финландия намекна, че може да раздели кандидатурата си от Швеция след срива на отношенията между Анкара и Стокхолм. По-късно обаче финландският външен министър Пека Хаависто оттегли това си изявление и вместо това заяви, че ще се запази позицията за обща кандидатура с Швеция и все пак уточни, че е възможно разделяне, ако Швеция получи перманентен отказ от Турция за влизане в блока.

Финландия не иска да се дели от Швеция за НАТО

Финландия не иска да се дели от Швеция за НАТО

Стокхолм е най-близкият партньор на Хелзинки в политиката за сигурност и отбрана