Правителството на Швеция планира да подаде молба за членство в НАТО следващата седмица, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на шведският в. "Експресен".

Това се случва на фона на очакванията в неделя Финландия да обяви официално решение да кандидатства за присъединяваме към Алианса.

В понеделник парламентът на Швеция ще обсъди ситуацията в областта на сигурността, след което премиерът Магдалена Андершон ще свика специално заседание на кабинета, на което ще бъде взето официално решение за подаването на молба. Веднага след това тя ще бъде изпратена.

Столтенберг обеща бърза писта на Швеция и Финландия за НАТО

Столтенберг обеща бърза писта на Швеция и Финландия за НАТО

Ако двете страни кандидатстват за членство

След руската инвазия в Украйна, която Москва нарича "специална военна операция", имаше очаквания Швеция и Финландия да потърсят по-голяма сигурност чрез присъединяване към НАТО, изоставяйки десетилетия на необвързаност с военни съюзи.

Утре се очаква преглед на политиката на сигурност на Швеция, в чието изготвяне участват всички парламентарни сили. Управляващите социалдемократи възнамеряват да обявят позицията си за членство в НАТО в неделя.

По-рано днес президентът на Финландия Саули Ниинисто и министър-председателят Санна Марин заяви, че страната им трябва да кандидатства за присъединяване към НАТО "незабавно", оказвайки огромен натиск върху Швеция да последва примера.

Русия изключва безядрен статут на Прибалтика с Швеция и Финландия в НАТО

Русия изключва безядрен статут на Прибалтика с Швеция и Финландия в НАТО

Предупреждение на Москва

Финландия е най-близкият военен съюзник на Швеция и единствената друга скандинавска страна, която не е член на НАТО.

Военният неутралитет отдавна е политическа основа за много шведи и въпреки че от известно време насам подкрепата за членството в НАТО расте - повечето социологически проучвания през последните месеци показват ясно мнозинство в негова полза - много от гражданите на страната все още се колебаят.

Съединените щати и Германия вече обявиха, че "силно подкрепят" Швеция и Финландия за членство в НАТО.

Русия, с която Финландия има обща граница от 1300 км, вече предупреди, че ще разположи ядрени оръжия и хиперзвукови ракети в своя балтийски анклав Калининград, в случай че Финландия и Швеция решат да се присъединят към НАТО.