Швеция започва преговори за ракетна система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" на стойност 1,2 млрд. долара, тъй като се засилва регионалното напрежение и технологиите за балистични ракети се подобрява глобално, съобщава "Ройтерс".

Шведското правителство заявява, че преговорите ще бъдат насочени към доставки от 2020 г., а системата ще започне да функционира най-късно до 2025 г.

Иран, Северна Корея и Русия, наред с други, са постигнали напредък в своята ракетна технология. "Желанието на Швеция ги приближава към нарастващата група европейски нации избрали доказалия се в действие Пейтриът, за защита от балистични и крилати ракети, както и от съвременни самолети и дронове".

Шведското правителство заяви, че "въз основа на този търг и решението на Риксдаг (шведския парламент) относно предложението за придобиване на нова средна по обхват противовъздушна отбрана в проектобюджета за 2018 г. правителството ще вземе окончателно решение за придобиването до края на годината".

 

Шведската администрация за отбранителни системи (FMV) е упълномощена да изпрати писмо за искане до САЩ и да започне преговори за възлагане на обществена поръчка за системата Patriot.

Американски войници и немски самолети изстреляха първата от десетките ракети Патриот и Стингър в понеделник като част от тренировка в център на НАТО в Крит, насочена към засилване на реакцията срещу евентуални атаки от страна на Русия или други страни.

В Крит изпробват способностите на НАТО за противоракетна отбрана

В Крит изпробват способностите на НАТО за противоракетна отбрана

Ученията са във връзка с безпокойство в армията, която е загубила значителна огнева мощ в десетилетията след Студената война

Упражнението, което продължава до четвъртък на гръцкия остров, ще включва серия от възникващи "реални заплахи" като използването на дрони, електронни войни и електромагнитни импулси, коментира полковникът от американската армия Дейвид Шанк пред "Ройтерс".

Упражненията идват след голям натиска на Съединените щати, Германия и други държави-членки на НАТО да възстановят системите за противовъздушна отбрана на къси разстояния след присъединяването от Русия на Кримския регион на Украйна.