Шведската прокуратура официално обяви, че е прекратила разследването от 2010 година за сексуално посегателство срещу основателя на „Уикилийкс" Джулиан Асанж, защото е изтекъл времевият период, в който може да бъдат повдигнати обвинения и да бъде заведено дело при наличие на разследване, съобщава „Гардиън".

Обаче прокуратурата подчерта, че ще продължи разследването срещу Асанж по друго обвинение за изнасилване от 2010 година, което е с давност 10 години.

Асанж отхвърля обвиненията. От юни 2012 година той живее в посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне екстрадиране в Швеция. Еквадор даде убежище на Асанж. Той се страхува, че ако бъде екстрадиран в Швеция, след това ще бъде прехвърлен в САЩ, където може да бъде съден за изтичане на държавни тайни.

Шведските закони сочат, че човек може да бъде обвинен в престъпление до пет години след датата, на която разследващите органи смятат, че то е извършено. В случая на основателя на "Уикилийкс" датата е 18 август 2010 г. Четвъртото обвинение обаче е с давност от 10 години. Така три от четирите разследвания срещу Асанж са прекратени.

Още вчера британски медии съобщиха, че прокоратурата ще прекрати разследването по три от четирите обвинения до седмица.