Швеция ще позволи на НАТО да базира войски на нейна територия дори преди официално да се присъедини към отбранителния съюз, казаха премиерът Улф Кристерсон и министърът на отбраната на кралството Пол Юнсон, цитирани от Ройтерс.

Швеция и Финландия кандидатстваха за членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. Докато Финландия се присъедини към военния алианс през април, кандидатурата на Швеция беше задържана от Турция въпреки сделката, сключена в Мадрид миналата година, докато не отговори на турските опасенията за сигурността. Унгария също се противопоставя на членството й в НАТО, и като причина посочва критиките на шведското правителство за върховенството на закона в Унгария. Швеция сега се надява да се присъедини към НАТО до срещата на върха на пакта в Литва следващия месец.

"Правителството реши, че шведските въоръжени сили могат да предприемат подготовка с НАТО и страните от НАТО, за да позволят бъдещи съвместни операции", казаха премиерът Улф Кристерсон и министърът на отбраната Пол Юнсон.

"Подготовката може да се състои във временно базиране на чуждестранно оборудване и персонал на шведска територия. Решението изпраща ясен сигнал до Русия и укрепва отбраната на Швеция", казаха те в публикация във всекидневника Dagens Nyheter.

Русия в обозримо бъдеще ще остане заплаха за съседните страни, опасявайки се от ширината на териториалните амбиции на президента Владимир Путин.

Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън прогнозира , че скоро Швеция ще се присъедини към НАТО, съобщава "Ройтерс".

Той направи изявлението в Академията на военновъздушните сили на САЩ дни след като намекна за възможна сделка за преодоляване на съпротивата на Турция за приемането на скандинавската страна в алианса.

Столтенберг към Ердоган: Швеция е изпълнила исканията

Столтенберг към Ердоган: Швеция е изпълнила исканията

На 12 юни ще има допълнителни разговори с Турция и Швеция