Комисията по външните работи на турския парламент одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО във вторник. Това е ключова стъпка към разширяването на западния блок след 19 месеца отлагания, предава "Ройтерс".

Следващата стъпка е пълен парламентарен вот, който също се очаква да мине и вероятно ще се проведе до седмици. След това Реджеп Тайип Ердоган трябва да го подпише като закон, приключвайки процес, който разочарова някои от съюзниците на Анкара и постави на изпитание западните й връзки.

Швеция и Финландия поискаха да се присъединят към НАТО миналата година. Анкара ратифицира членството на Финландия, но повдигна възражения срещу кандидатурата на Швеция заради това, което каза, че защитава Стокхолм на групи, които Анкара смята за терористи.

Докато членът на НАТО Унгария също не е ратифицирала членството на Швеция, Турция се смята за основната пречка пред присъединяването на скандинавската нация към военния съюз и укрепването на отбраната й в региона на Балтийско море.

Ердоган сигнализира на конференция на НАТО през юли, че Швеция в крайна сметка ще получи зелена светлина, членката на НАТО Канада тихомълком се съгласи да поднови преговорите с Турция за премахване на контрола върху износа на части за дронове, включително оптично оборудване.

Турция, член на НАТО, поиска през октомври 2021 г. да закупи 40 изтребителя F-16 на Lockheed Martin Corp и 79 комплекта за модернизация за своите съществуващи бойни самолети.

Унгария не бърза да ратифицира членството на Швеция в НАТО

Унгария не бърза да ратифицира членството на Швеция в НАТО

Няма договорка между Унгария и Турция по въпроса