Швейцария и Европейският съюз, нейният основен търговски партньор, постигнаха напредък относно сключването на нов договор, целящ да заздрави отношенията, а Берн е обещал нови вноски в касите на ЕС, съобщава "Ройтерс".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и президентът на Швейцария Дорис Лойтхард са дали оптимистична оценка на отношенията, които се подобряват, след като швейцарският парламент през миналата година пренебрегна призивите на избирателите за ограничаване на имиграцията от Общността.

"Нещата вървят в правилната посока", изтъкна Юнкер на пресконференция след срещите си в швейцарската столица.

Несигурните перспективи за напредък в преговорите предизвикаха последни консултации в понеделник, за да се види дали изобщо посещението на Юнкер ще се осъществи, разкри дипломат, запознат с кухнята на преговорите.

Ала Лойтхард заяви, че Швейцария е на път да допринесе с още 1,3 млрд. швейцарски франка (1,33 млрд. долара) за "кохезионни плащания" в бюджета на ЕС в продължение на 10 години като знак за солидарност. Законодателството по темата ще влезе в парламента през следващата година.

Уточнява се, че тези 1,3 млрд. франка са помощ за развитие на по-бедните страни от ЕС от Централна и Източна Европа

Двете страни не са постигнали пробив по "рамков" договор, който Брюксел иска да замести повече от 100 двустранни споразумения, които понастоящем уреждат отношенията. Това ще гарантира, че Швейцария ще приеме съответните закони на ЕС в замяна на подобрения достъп до единния европейски пазар, което е от решаващо значение за швейцарския износ.

Подобен договор е проклятие за антиевропейската Швейцарска народна партия, която е най-голямата партия в парламента. Мнозина консервативни политици също така са притеснени, че всякакво споразумение, даващо на съдиите на ЕС роля в разрешаването на спорове, е от полза за Швейцарската народна партия преди изборите през 2019 г.

Те се надяват, че преговорите по развода на Великобритания с Брюксел могат да отворят нови пътища за отношенията между Швейцария и ЕС.

Докато Великобритания изглежда е на път да напусне единния пазар и да наложи контрол върху имиграцията, Швейцария иска да гарантира, че гражданите на ЕС могат да продължат да живеят и работят там - цената за подобрения достъп до пазара на ЕС.

Юнкер заяви, че e положил огромни усилия да обезпечи проблема с Брекзит, а преговорите с Швейцария остават отделни.

Двустранните отношения пострадаха, след като швейцарските гласоподаватели през 2014 г. настояха за квоти за имиграцията от ЕС, но се затоплиха, след като парламентът през миналата година прие вместо това система, даваща на хората, регистрирани като безработни в Швейцария, предимство при наличието на свободни работни места.