Швейцарската компания Global Сlearance Solutions (GCS) възнамерява да достави на Украйна около 20 машини за разминиране до края на 2023 г., съобщи украинското министерство за реинтеграция на временно окупираните територии.

По негова информация такива доставки се предвиждат по силата на меморандум за сътрудничество, подписан от министерството и производителя на механизирано оборудване за разминиране GCS, уточнява Би Би Си.

"Машините ще бъдат използвани за разчистване на мини и невзривени боеприпаси от земеделски земи и критични инфраструктурни обекти в деокупираните райони на Николаевска, Харковска и Херсонска област", заяви Министерството на реинтеграцията.

Преди известно време мозъчният тръст Globsec публикува доклад, в който се посочва "сложната, скъпоструваща и почти невъзможна" задача, пред която Украйна в крайна сметка ще се изправи в края на войната.

Става въпрос за разминиране на територията на страната.

Близо една трета от територията на Украйна (174 000 кв. км), която е била окупирана, трябва да бъде щателно проучена за боеприпаси и други взривни вещества, оставени там от руската армия.

Украйна обвини Русия, че използва фосфорни боеприпаси при обсадата на Бахмут

Украйна обвини Русия, че използва фосфорни боеприпаси при обсадата на Бахмут

Оръжията с бял фосфор не са забранени, но използването им в цивилни зони се счита за военно престъпление

Според документа в момента Украйна е "най-голямата минирана територия в света", като в това отношение надминава дори Афганистан и Сирия.