Президентът на Китай Си Дзинпин очаква, че неговото държавно посещение в Русия ще бъде много ползотворно и ще послужи като стимул за развитието на двустранните отношения, съобщава ТАСС.

"Убеден съм, че това посещение със сигурност ще донесе ползотворни резултати и ще послужи като стимул за динамичното развитие на китайско-руските отношения за всеобхватно партньорство и стратегическо сътрудничество през новата ера", коментира Си Дзинпин при пристигането си в Москва.

Китай и Русия подкрепят отворена световна икономика

Китай и Русия подкрепят отворена световна икономика

Китай призовава САЩ да се върне към договора ИНФ и застава с Русия срещу политическите лъжи и в защита на света

Почетен караул с военнослужещите от всички видове въоръжени сили са подредени до рампата ма самолета на китайския президент.

Той заяви, че в хода на преговорите с руския президент Владимир Путин, възнамерява да очертае план за по-нататъшно развитие на двустранните отношения, както и да обсъди актуални международни и регионални въпроси.

Според него, китайско-руските отношения са тествани успешно, стават по-зрели и стабилни. "Заедно с нашите руски партньори ние сме готови да поставим двустранните отношения на още по-високо ниво".

Китай няма да участва в тристранни ядрени преговори с Русия и САЩ

Китай няма да участва в тристранни ядрени преговори с Русия и САЩ

Китай няма да участва в преговори за тристранно споразумение

Си Дзинпин има планирани среща с министъра на Русия за развитие на Далечния Изток и Арктика Александър Козлов, заместник-министърът на външните работи, Игор Моргулов, посланикът на Русия в Китай Андрей Денисов и посланикът на Китай в Русия Ли Хуей.

Веднага след разговорите в Кремъл лидерите ще присъстват на официалната церемония по връчването на две големи панди на Московския зоопарк от китайското правителство.

Вечерта Путин и Си Дзинпин ще присъстват на гала-концерт в Болшой театър по случай 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

На 6-7 юни програмата на Си Дзинпин продължава в Санкт Петербург, където ще е главен гост на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Свършено е със следвоенния ред, обяви Меркел и постави САЩ до Русия и Китай

Свършено е със следвоенния ред, обяви Меркел и постави САЩ до Русия и Китай

Меркел призова Европа да се обедини и да се изправи срещу САЩ, Русия и Китай