Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск в ранните часове тази сутрин.

Въздушна тревога бе обявена в 05:37 часа, а към 7 часа тази сутрин се появиха и съобщения за силен взрив в Одеса.

В социалните мрежи се съобщава за балистична ракета. По предварителни данни тя е поразила цел. По-късно информацията за балистика бе потвърдена от ВВС на Украйна. Ракетите са били изстреляни от окупирания Крим.

Малко по-късно въздушната тревога над украинските области бе отменена. Към 11 часа тя е в сила за Днепропетровска, Луганскка и Донецка област и постоянно светещата в червено част на окупирания още през 2014 г. Крим.

Тази нощ с ракети е била атакувана и промишлена инфраструктура в Запорожието. По информация на областната военна адиминстрация само за последните 24 часа руската армия е ударила 291 пъти по региона, а под огън са били 7 населени места. През нощта областта е била атакувана и с дронове.

Впоследствие "Униан" оповести подробности за атаката с балистични ракети срещу Одеска област. Поразен е инфраструктурен обект. Информацията за щетите и пострадалите се уточнява. Повредена е пристанищна инфраструктура. Пострадал е мъж, който е настанен в болница с охлузна рана.

По информация от украинските официални власти е имало пореден опит на Русия да разруши пристанищната инфраструктура и да спре износа на селскостопанска продукция. При ракетната атака са унищожени контейнери със селскостопанска продукция за износ в Азия и Африка. Атакувани са два терминала в пристанището в град Южне в Одеска област, използвани за транспорт на земеделски продукти. Единият от тях е собственост на сингапурска компания, която работи в Украйна от 2004 г. и притежава също няколко фабрики за преработка на селскостопанска продуакция.

Призори към Одеса са били изстреляни и две управляеми ракети X-59 от тактически самолети, които са унищожени в Черно море. През нощта и в ранната утрин противовъздушната отбрана на Украйна е унищожила и три руски разузнавателни дрона в района на Кривой Рог, Николаев и Одеса.