В сряда Сингапур екзекутира мъж, обвинен в координиране на доставка на канабис, въпреки молбите за помилване от семейството му и протестите на активисти, че е бил осъден въз основа на недостатъчни доказателства, предава Асошиейтед Прес.

46-годишният Тангараджу Супия беше осъден на смърт през 2018 г. за съучастие в трафика на един килограм канабис. Според законите на Сингапур трафикът на повече от 500 грама канабис може да доведе до смъртно наказание.

Тангараджу беше обесен в сряда сутринта и семейството му получи смъртния акт, според публикция в "Туитър" на активистката Кирстен Хан от Transformative Justice Collective, която се застъпва за премахване на смъртното наказание в Сингапур.

Въпреки че Тангараджу не е бил заловен с канабиса, прокурорите казаха, че телефонните му разговори го проследяват като лицето, отговорно за координирането на доставката на наркотиците. Тангараджу твърди, че не той не е общувал с другите, свързани със случая.

На брифинг на ООН за човешките права във вторник, говорителят Равина Шамдасани призова правителството на Сингапур да приеме "официален мораториум" върху екзекуциите за престъпления, свързани с наркотици.

"Налагането на смъртно наказание за престъпления, свързани с наркотици, е несъвместимо с международните норми и стандарти", каза Шамдасани, който добави, че нарастващите доказателства показват, че смъртното наказание е неефективно като възпиращо средство.

Китайските богаташи спасяват парите си в Сингапур

Китайските богаташи спасяват парите си в Сингапур

Промените в Пекин тревожат предприемачите

Властите в Сингапур казват, че то има възпиращ ефект, позовавайки се на проучвания, че трафикантите пренасят количества под прага, който би довел до смъртно наказание.

Налагането на смъртно наказание за наркотици в островната държава е в контраст с нейните съседи. В Тайланд канабисът е по същество легализиран, а Малайзия премахна задължителното смъртно наказание за тежки престъпления.

Сингапур екзекутира 11 души миналата година за престъпления, свързани с наркотици. Един случай, който предизвика международно безпокойство, включваше малайзиец, чиито адвокати казаха, че е с умствени увреждания.

Азиатската мрежа против смъртното наказание определи екзекуцията на Тангараджу като "осъдителна".

"Продължаващото използване на смъртното наказание от правителството на Сингапур е акт на явно незачитане на международните норми за правата на човека и хвърля сянка върху легитимността на наказателноправната система на Сингапур", се казва в изявлението.

Бруней няма да налага смъртно наказание за еднополов секс

Бруней няма да налага смъртно наказание за еднополов секс

В неделя султан Хасанал Болкия наложи мораториум върху смъртното наказание

Роднини и активисти са изпратили писма до президента на Сингапур Халима Якоб, за да го молят за помилване. Във видео, публикувано от Transformative Justice Collective, племенницата и племенникът на Тангараджу призоваха обществеността да изрази загриженост пред правителството относно предстоящата екзекуция на Тангараджу.

Молба, подадена от Тангараджу в понеделник за отлагане на екзекуцията, беше отхвърлена без изслушване във вторник.

"Сингапур твърди, че предоставя на хората, осъдени на смърт, "надлежен процес", но в действителност нарушенията на справедливия процес в случаи на смъртно наказание са норма: обвиняемите остават без правно представителство, когато са изправени пред неизбежна екзекуция, тъй като адвокатите, които поемат такива дела, са сплашвани и тормозени", каза Мая Фоа, директор на правозащитната организация с нестопанска цел Reprieve.

Критиците казват, че смъртното наказание в Сингапур е налагано най-вече на "мулета" от ниските нива на трафика на наркотици и не е направило много за спирането му и организираните банди. Но правителството на Сингапур твърди, че на всички екзекутирани е предоставен пълен надлежен процес съгласно закона и че смъртното наказание е необходимо за защита на гражданите.

Британският милиардер Ричард Брансън, който е категоричен против смъртното наказание, също призова за спиране на екзекуцията в публикация в блог, като каза, че "Сингапур може да е на път да убие невинен човек".

Сингапурските власти разкритикуваха твърденията на Брансън, заявявайки, че той е показал неуважение към сингапурската съдебна система, тъй като доказателствата показват, че Тангараджу е виновен.

Сингапур ще отмени закона, забраняващ секса между мъже

Сингапур ще отмени закона, забраняващ секса между мъже

Досега законът предвиждаше две години затвор