Министърът на транспорта на Сингапур Субраманям Исваран беше обвинен в 27 престъпления в разследване на корупция, съобщи агенцията за борба с корупцията в четвъртък, в един от най-известните случаи, включващ министър в азиатския финансов център от десетилетия, предава "Ройтерс".

В писмо за оставка от вторник, но публикувано от кабинета на министър-председателя в четвъртък, Исваран каза, че отхвърля обвиненията и сега ще се съсредоточи върху изчистването на името си.

Бюрото за разследване на корупционни практики (CPIB) каза, че Исваран, който беше арестуван през юли миналата година, е получил рушвети на стойност  286 181 долара от имотния магнат Онг Бенг Сенг, отчасти за да прокарва бизнес интересите на Онг.

Обвиненията показват, че услугите включват билети за футболни мачове, мюзикъли, полет с частния самолет на Онг и билети за Гран При на Сингапур във Формула 1. Исваран беше съветник на управителния комитет на Гран При, докато Онг притежава правата върху състезанието.

Исваран е изправен пред общо 27 обвинения, включително корупция и възпрепятстване на хода на правосъдието, се казва в изявление на CPIB.

Ако бъде признат за виновен в корупция, той може да бъде глобен до 100 000 сингапурски долара или да получи седем години затвор.

Случаят обхвана Сингапур, основен азиатски финансов център, който се гордее със блестящо чисто правителство, което рядко е засегнато от корупция и скандали, включващи политически лидери.

Държавните служители са високо платени, за да обезсърчават корупцията. Годишната заплата на много министри от кабинета надхвърля 1 милион сингапурски долара.

През 2022 г. Transparency International класира града-държава като петата най-малко корумпирана страна в своя международен индекс за възприятие на корупцията от 180 държави.

Бивш полски зам.-министър арестуван след обвинение за подкупи срещу визи

Бивш полски зам.-министър арестуван след обвинение за подкупи срещу визи

Арестът идва на фона на продължаващият сблъсък за върховенството на закона в Полша