Сирия вече има добра възможност да постигне политическо решение на опустошителната осемгодишна война, след като прекратяването на огъня доведе до спокойствие в много райони на страната, съобщава "Ройтерс".

"Мисля, че сега имаме възможност, защото почти в цяла Сирия имаме прекратяване на огъня, в североизточната част на Сирия и на север, а усилията за борба с тероризма са постигнали добри резултати", коментира Наср Харири от столицата на Саудитска Арабия.

Харири, главният преговарящ на опозицията в мирните преговори разговаря и с новия специален пратеник на ООН в Сирия Геир Педерсен.

Педерсен настоява за политическо решение в Сирия

Педерсен настоява за политическо решение в Сирия

Пратеникът определи като "конструктивна" срещата си със сирийския външен министър

"Сега е време да инвестираме във всичко това: прекратяването на огъня, борбата с тероризма, убеждението на мнозинството от сирийския народ, че единственото решение на сирийската криза е политическото решение", добави Харири.

През декември Русия, Иран и Турция, не успяха да постигнат съгласие относно състава на спонсорираната от ООН сирийска конституционна комисия, но призоваха тя да се събере в началото на годината, за да започне мирен процес.

Макрон: Оставаме в Сирия и Ирак през 2019 г.

Макрон: Оставаме в Сирия и Ирак през 2019 г.

Обявеното изтегляне от страна на нашия американски съюзник не трябва да ни отклонява от стратегическата ни задача

Сирийският президент Башар Асад, който си върна по-голямата част от Сирия с руска и иранска подкрепа, с изключение на северната провинция Идлиб, запази властта си през целия конфликт и вероятно ще е така и след края му.

Арабските държави, включително и някои, които някога са подкрепяли бунтовниците срещу Асад, се опитват да се примирят с него след решителни победи на неговите сили във войната, с цел да разширят влиянието си в Сирия за сметка на неарабска Турция и Иран.

"Всички страни ... Турция, до известна степен Русия и арабските страни вярват ... че без политическо решение, нормализацията с режима на Асад би била невъзможна", коментира Харири.

Ердоган: 20 загинали при атаката в Манбидж, включително петима US войници

Ердоган: 20 загинали при атаката в Манбидж, включително петима US войници

Най-смъртоносната атака срещу САЩ в Сирия