Сирийски правителствени военни самолети са бомбардирали контролирани от кюрдите райони в североизточния град Хасака за първи път от избухването на конфликта през 2011 г. Това обявиха от Отрядите за народна защита (YPG) на сирийските кюрди, цитирана от „Ройтерс”.

Говорителят на YPG уточни, че въздушните удари са поразили кюрдски квартали на града, който в по-голямата си част е контролиран от кюрдски групировки, както и позиции на кюрдските сили за сигурност.

„Има жертви и ранени”, посочи говорителят за „Ройтерс”.

Отрядите за народна защита владеят обширни територии в Североизточна Сирия, където кюрдски групировки създадоха автономно правителство, използвайки затрудненията на централната държавна власт да удържа контрола си над сирийската територия след началото на конфликта.

Сирийското правителство все още владее части от градовете Камишли и Хасака, и двата намиращи се в провинция Хасака, съсъществувайки досега в голяма степен мирно с контролираните от YPG територии.

Причината за обострянето на отношенията през тази седмица е неясна.

Напрежението избухна между проправителствените сили и кюрдски групировки в Хасака във вторник, което доведе до най-значимото насилие между страните от няколкодневните сражения в Камишли през април насам.

Правителствените сили са обстрелвали кюрдските квартали в Хасака с артилерия, като в града е имало ожесточени сражения.  

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права военни самолети са ударили позиции на кюрдките сили за сигурност в северозападната и североизточната част на Хасака.

Според центъра също така е имало сблъсъци на няколко позиции около Хасака.