По време на посещението си в Сирия през 2017 г. Владимир Путин похвали сирийски генерал, чиято дивизия изигра важна роля за побеждаването на бунтовниците в продължителната гражданска война в страната. Руският президент му каза, че сътрудничеството му с руските войски "ще доведе до големи успехи в бъдеще", припомня АП.

Сега членове на подразделението на генерал Сухейл ал-Хасан са сред стотиците обучени в Русия сирийски бойци, които според съобщенията са се записали да се бият редом с руските войски в Украйна, включително сирийски войници, бивши бунтовници и опитни бойци, които години наред са се борили срещу групировката "Ислямска държава" в пустинята на Сирия .

Засега изглежда само малък брой от тях са пристигнали в Русия за военно обучение преди разполагането им на фронтовата линия. Въпреки че служителите на Кремъл се похвалиха в началото на войната с повече от 16 000 молби от Близкия изток, американски служители и активисти, наблюдаващи Сирия, казват, че все още няма значителен брой бойци от региона, присъединили се към войната в Украйна.

Русия праща сирийски главорези в Украйна

Русия праща сирийски главорези в Украйна

Кремъл се готви за тежки улични боеве в Киев

Анализатори обаче твърдят, че това може да се промени, тъй като Русия се подготвя за следващата фаза на битката с пълномащабна офанзива в Източна Украйна. Те смятат, че е по-вероятно бойците от Сирия да бъдат разположени през следващите седмици, особено след като Путин назначи генерал Александър Дворников, който командваше руските военни в Сирия, за нов военен командир в Украйна.

Въпреки че някои се съмняват колко ефективни биха били сирийските бойци в Украйна, те биха могли да бъдат привлечени, ако са необходими повече сили за обсада на градове или за компенсиране на нарастващите жертви. Дворников е добре запознат с множеството паравоенни сили в Сирия, обучени от Русия.

"Русия се готви за по-голяма битка" в Украйна и вероятно ще участват сирийски бойци, каза Ахмад Хамада, дезертьор от сирийската армия, който сега е военен анализатор, базиран в Турция.

Сирийски наблюдатели и активисти твърдят, че руснаците активно набират военни в Сирия за войната в Украйна, особено сред обучени в Русия бойци.

Припомняме, че още на 6 март украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че над 20 000 чужденци обаче са изявили желание да се бият за Украйна, информира тогава Би Би Си. 

 Киев: Русия прехвърля в Беларус още ракетни подразделения и наемници от Близкия изток

Киев: Русия прехвърля в Беларус още ракетни подразделения и наемници от Близкия изток

200 наемници са пристигнали в Гомел