Желанието на американските съюзници да изтеглят войски от Афганистан едновременно с Вашингтон може да доведе до проблеми със сигурността, което ще принуди западните дипломати да напуснат Кабул. Това прогнозира в. "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на представители на Белия дом.

Изданието отбелязва, че няколко американски съюзници, включително Германия, са помолили Вашингтон да забави темпото на изтегляне, за да се справят с логистичните проблеми, свързани с връщането на своите войници.

И след изтеглянето САЩ ще оказват подкрепа на армията на Афганистан

И след изтеглянето САЩ ще оказват подкрепа на армията на Афганистан

Обещание от Пентагона

Докато Байдън обеща, че до 11 септември в Афганистан няма да остане нито един американски войник, военните планират да върнат по-голямата част от войските си у дома до 4 юли, Ден на независимостта. Не всеки има време да спази тези срокове.

Особени проблеми за западното присъствие в Афганистан създава фактът, че заедно с останалите съюзници Турция възнамерява да изтегли силите си, които преди това трябваха да останат, за да защитят международното летище в Кабул.

Въоръжени убиха журналист в Афганистан

Въоръжени убиха журналист в Афганистан

Насилието нараства с изтеглянето на американските войски от страната

С напускането им обаче западните дипломати в Афганистан могат да бъдат лишени от единствения безопасен начин да напуснат страната, ако талибаните се опитат да превземат столицата.

Припомняме, че талибаните поискаха чуждестранните войски да напуснат Афганистан от 1 май, според споразумението с талибаните, сключено от предишния президент Доналд Тръмп. Процесът беше отложен за до септември.