Въоръжени мъже са убили бивш афганистански телевизионен водещ в четвъртък, докато пътувал в южния град Кандахар, предаде АП. Това е съобщил провинциален служител, като новината увеличава опасенията за свобода на пресата в разрушената от войната страна.

Нимат Раван е бил застрелян по обяд, каза говорителят на провинцията Бахер Ахмади, от двама нападатели. Те са успели да избягат с мобилния му телефон. Служителите на службите за сигурност предупредиха и други журналисти в района, че екстремистите са се насочили и към тях, добави той.

Припомняме, че това се случва, докато американските войски се изтеглят от страната.  Мнозина се страхуват, че насилието ще скочи и ще бъдат предприети репресии срещу работещите с чужди сили.

Никой не е поел веднага отговорност за нападението, но то идва ден след като талибаните отправят заплаха към афганистанските журналисти, които считат за твърде близки до подкрепяните от САЩ агенции за сигурност.

САЩ ще останат в Афганистан на дипломатическо ниво

САЩ ще останат в Афганистан на дипломатическо ниво

Белият дом с нови планове за Кабул

Американските военни обещаха, че ще могат да продължат да оказват известна подкрепа на афганистанската армия, дори и след като се изтегли американският контингент от Афганистан. Това каза говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Заместник-прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви на 29 април, че САЩ са започнали да изтеглят войски от Афганистан и че допълнителни сили и активи са изпратени в региона като предпазна мярка.

На 14 април 2021 г. президентът на САЩ Джо Байдън обяви плановете си да започне изтеглянето на американските войски от Афганистан през май и да го завърши до 11 септември 2021 г., въпреки че предишната администрация, водена от Доналд Тръмп, подписа мирно споразумение с талибаните през февруари 2020 г. в Доха и изтеглянето беше предвидено за месеци по-рано - 1 май 2021 г.

Това отлагане от постигнатите споразумения предизвика рязко недоволство от страна на талибаните, които всъщност заявиха, че в този случай те се считат за свободни от поетите задължения по Споразумението от Доха.

Значителен скок на атаките в Афганистан от началото на годината

Значителен скок на атаките в Афганистан от началото на годината

С близо 37% са се увеличили нападенията на талибаните