Германска делегация посети севернокорейската столица Пхенян за първи път, откакто нейното посолство беше затворено по време на пандемията, съобщава "Ройтерс".

Други европейски страни също се подготвят за очаквано завръщане.

"Екип от германското външно министерство беше в Пхенян на техническа инспекция. Той инспектира обекта на германското посолство в продължение на няколко дни", посочи говорител на ведомството.

Той уточни, че все още няма решение за повторно отваряне на посолството, което беше затворено през март 2020 г.

Редица посолства в Пхенян бяха затворени, защото не можеха да извършват ротация на персонала или да правят доставки по време на кризата с COVID-19.

Северна Корея се отваря за туристи, но само от Русия

Северна Корея се отваря за туристи, но само от Русия

100 руснаци пристигнаха на първа групова обиколка в страната

Северна Корея наложи някои от най-строгите противоепидемични мерки в света, като почти пълни забрани за пътуване и стени по границата, и едва наскоро започна да разхлабва ограниченията.

Великобритания, която затвори посолството си и изтегли целия дипломатически персонал от Северна Корея през май 2020 г., също иска да изпрати екип в страната.

"Радваме се, че някои дипломати се завръщат в Пхенян и приветстваме действията на КНДР за повторно отваряне на границата", заяви говорител на британското външното министерство.

"Водим дискусии с правителството на КНДР чрез неговото посолство в Лондон относно договореностите за скорошно посещение на британски техническо-дипломатически екип".

Заради коронавируса КНДР качи десетки чужди дипломати на полет за Русия

Заради коронавируса КНДР качи десетки чужди дипломати на полет за Русия

КНДР определя антивирусната си кампания като "национално оцеляване"

Великобритания призова Северна Корея да позволи на международната общност, включително всички дипломати и агенции на ООН и хуманитарни неправителствени организации, да влязат в страната, добави говорителят.

Питър Семнеби, специален пратеник на Швеция за Корейския полуостров пък отбеляза, че има известен напредък към евентуалното връщане на шведските дипломати в Пхенян, но отказа подробности заради деликатността на дискусиите.

"Има известно раздвижване и се надяваме, че можем да възстановим своето посолство относително скоро", посочи той.

Към януари 2023 г. девет държави са имали действащи посолства в Пхенян, но само на тези на Китай, Русия, Монголия и Куба е разрешено да сменят персонала в своите посолства от миналата година.