Ден след като обмисли да намали данъците за насърчаване на икономическия растеж, президентът Доналд Тръмп обърна палачинката и заяви, че се отказва от идеята, защото САЩ е "силна икономика", съобщава АП.

Обръщането на Тръмп е след неотдавнашната нестабилност на пазара и икономическата несигурност и на фона на дебат дали САЩ се насочват към забавяне, което ще попречи на шансовете му за преизбиране.

Тръмп по-рано тази седмица призна за първи път, че неговите търговски политики за Китай могат да означават икономическа болка за американците, въпреки че той настоява, че митата са необходими за по-важни дългосрочни ползи.

Но решението му за намаляване на данъците върху заплатите се оказа краткотрайно.

"Сега вече не гледам към намаляване на данъците. Не ни трябва. Имаме силна икономика", коментира той пред репортери в Белия дом. 

Тръмп се отказа и от идеята за индексиране на данъка върху капиталовите печалби, спрямо инфлацията, който се прилага, когато инвеститорите продават активи. Обяснението му е, че се страхува, че "ако го направя, ще бъде възприето като елитарно".

Анализаторите предупреждават, че забавяне, ако не и пълна рецесия, може да удари преди изборите догодина.

Тръмп обаче до голяма степен хвали постиженията на икономиката и справянето с нея. Той често обвинява Федералния резерв (и председателя Джером Пауъл) и глобалното забавяне за създаване на тъмни облаци у дома.

Изглежда, че американската икономика проявява уязвимост след повече от 10 години растеж. Производствената продукция спадна, а доверието на потребителите намалява, откакто Тръмп започна търговската си война с Китай.

Тръмп мисли да намали данъците, САЩ може да ги заболи икономически от Китай

Тръмп мисли да намали данъците, САЩ може да ги заболи икономически от Китай

"Животът ми щеше да е по-лесен, ако не се бях заел с Китай, но ми харесва да го правя"