Словашката опозиционна партия СМЕР-ССД, която води в проучванията преди изборите този месец, призова правителството в сряда да започне гранични проверки, за да спре нарастващия поток от мигранти, преминаващи от Унгария към Западна Европа.

Словакия наблюдава скок в броя на мигрантите, много от които от Афганистан и Сирия, преминаващи през последните месеци, и ги пропуска след регистрация.

Лидерът на партията Роберт Фицо, бивш министър-председател, води кампания за защита на националните интереси, прекратяване на военната подкрепа за Украйна и противопоставяне на всякакви санкции срещу Русия, които биха могли да навредят на Словакия.

"Искаме да напомним на словашкото правителство, че има всички възможности - законодателни, технически и кадрови - да съживи граничния контрол на словашко-унгарската граница", каза Фицо на пресконференция, излъчена на живо във "Фейсбук".

"Това е фундаментална стъпка, която трябва да направим. Освен ако не започнем да спираме потока от нелегални мигранти към словашка територия, няма да можем да разрешим ситуацията вътре в Словакия."

Служебното правителство заяви, че е невъзможно да се затвори границата с Унгария, която се простира на повече от 650 км.

Министерството на вътрешните работи съобщи миналата седмица, че броят на задържаните нелегални мигранти е нараснал девет пъти спрямо предходната година, до повече от 27 000 досега тази година.

Словакия провежда предсрочни избори на 30 септември, след като дясноцентристката коалиция се разпадна миналата година и служебен кабинет встъпи в длъжност през май.

Словакия засилва сигурността по границата с Унгария заради мигрантски натиск

Словакия засилва сигурността по границата с Унгария заради мигрантски натиск

Броят на задържаните нелегални мигранти е нараснал девет пъти до над 27 000 досега