Парламентът на Словакия се завърна на работа във вторник, след като прекъсна работата си след опита за убийство на премиера Роберт Фицо, предава "Ройтерс".

Фико се възстановява и вече не е в непосредствена опасност, след като беше прострелян с четири куршума миналата седмица, в първия голям опит за убийство на европейски политически лидер от повече от 20 години.

Инцидентът подчерта дълбоката поляризация на политиката в централноевропейската държава с население от 5,4 милиона души, където Фицо е доминираща сила от близо две десетилетия.

Откакто си върнаха премиерския пост миналия септември, Фицо и неговата коалиция промениха политиката, включително прекратяване на държавната военна помощ за Украйна, премахване на специалната прокуратура, бореща се с корупцията, и планиране на основен ремонт на обществения телевизионен оператор RTVS, след като го обвиниха в политическа пристрастност.

Правителството се сблъска с водени от опозицията протести през последните шест месеца срещу реформите на наказателния кодекс и заради опасения за свободата на медиите, ако мисията на обществения оператор бъде променена.

Състоянието на Роберт Фицо се подобрява

Състоянието на Роберт Фицо се подобрява

Той остава под постоянно лекарско онаблюдение

Предложението за телевизионния оператор беше в процес на дебат в парламента, когато беше отложено миналата седмица, и законодателите трябва да го вдигнат отново при това рестартиране.

"Ние сме обединени и изпращаме ясен сигнал за нашата решимост да продължим в политическото темпо и посока, определени от Робърт Фицо", каза вицепремиерът Робърт Калинак на пресконференция на управляващата партия на Фицо SMER във вторник.

Правителствени служители казват, че заподозреният за стрелбата, 71-годишен бивш охранител, е имал политически мотиви. Няма официално публично изявление от заподозрения или който и да е адвокат, който го представлява.

Депутатите, присъстващи на сесията във вторник, която беше открита със словашкия химн, одобриха ръководена от правителството резолюция, осъждаща нападението и призоваваща политиците, гражданските групи и медиите да спрат реториката на омразата и да намалят напрежението.

Калинак отхвърли критиките, че рестартирането на парламента ще увеличи напрежението, като каза, че законодателните елементи трябва да бъдат изправени пред силен дебат, но без "омраза".

Най-голямата опозиционна партия, Прогресивна Словакия, нарече резолюцията стъпка в правилната посока, но добави, че словашката демокрация се нуждае от активна опозиция, свободни медии и силно гражданско общество, и обеща да се бори срещу преустройството на RTVS.

Атентатът срещу Фицо - политическо нападение или реваншизъм?

Атентатът срещу Фицо - политическо нападение или реваншизъм?

Войната в Украйна промени симпатиите в Украйна и в България