Словенското министерство на отбраната обяви, че успешно е подписало програмно споразумение за сътрудничество с германското отбранително ведомство, свързано с придобиването на системи за противовъздушна отбрана IRIS-T. Информацията бе предоставена от словенската новинарска агенция СТА.

Споразумението представлява важна междинна стъпка в процеса на доставка на системи за противовъздушна отбрана със среден обсег, предоставени от германския производител "Дил дифенс" (Diehl Defense). Подписването на документа се състоя в сряда в Берлин, като от германска страна го подписа държавният секретар в германското военно министерство Бенедикт Цимер, а от словенска страна колегата му Дамир Црънчец.

Словения е част от групата от 15 държави, които подписаха писмо за намерения по време на министерската среща на НАТО през октомври миналата година да се присъединят към европейската инициатива "Небесен щит", предложена от Германия през 2022 г. след началото на руската инвазия в Украйна.

В момента проектът включва 16 държави от НАТО, както и неутралните страни Австрия и Швейцария, като тази инициатива има за цел засилване на сътрудничеството в областта на противовъздушната отбрана и подобряване на общата сигурност в региона. България също е част от този проект.

Франция и Германия в спор за закупуването на американски оръжия

Франция и Германия в спор за закупуването на американски оръжия

Франция се застъпва за европейски компании, а Германия за бързината на изпълнение на поръчките