ЕС върви като "сомнамбул към забвение" и "върви по пътя на Съветския съюз", ако не се събуди за нарастването на антиевропейските настроения, предупреди Джордж Сорос, цитиран от "Индипендънт".

Финансистът на милиардера призовава проевропейските политически партии да "поставят интересите на Европа пред своите" и да защитават блока "от враговете, както вътрешни, така и външни".

88-годишният Сорос посочва Великобритания, Германия и Италия като държави-членки, в които проевропейските гласове заглъхват в лицето на гласния евроскептицизъм.

Американският гражданин, роден в Унгария, предупреди, че "антиевропейските сили ще се радват на конкурентно предимство" по време на парламентарните избори през май, в които евроскептичните партии ще получат достатъчно места, за да "парализират" блока.

В своя статия за Project Syndicate той призова за "радикална" реформа на политическите системи в ЕС, за да осигури бъдещето си.

Анти-ЕС популистите се очаква да „парализират” блока след евровота
Обновена

Анти-ЕС популистите се очаква да „парализират” блока след евровота

Резултатът ще даде на популистите значително влияние върху работата на съюза

"Европа върви като сомнамбул към забвение и хората в Европа трябва да се събудят, преди да е станало твърде късно. Ако не го направят, Европейският съюз ще поеме пътя на Съветския съюз през 1991 г.", коментира Сорос.

"Първата стъпка към защитата на Европа от нейните врагове, както вътрешни, така и външни, е да се признае степента на заплахата, която те представляват. Втората е да събудим спящото проевропейско мнозинство и да го мобилизираме да защитава ценностите, на които е основан ЕС. Иначе мечтата за обединена Европа може да се превърне в кошмара на двадесет и първи век", допълва той.

Античната партийна система затруднява онези, които искат да запазят ценностите, на които е основан ЕС, но помага на тези, които искат да заменят тези ценности с нещо коренно различно. Това е вярно в отделните страни и още повече в трансевропейските съюзи.

Партийната система на отделните държави отразява разделението, което има значение през деветнадесети и двадесети век, като конфликта между капитала и труда.

Но разцеплението, което е най-важно днес, е между про- и анти-европейските сили.

Сорос вижда как Студената война САЩ-Китай води до "гореща"

Сорос вижда как Студената война САЩ-Китай води до "гореща"

Критикува Тръмп за малодушието към враговете на демокрацията