Американският милиардер Джордж Сорос заяви на Световния икономически форум в Давос, че "студената война между САЩ и Китай може да доведе до "гореща" война, тоест до въоръжен конфликт, a Китай той нарича "враг на отвореното общество", съобщават "Таимс" и СиЕнБиСи.

"Реалността е, че ние (САЩ и Китай) сме в състояние на студена война, която заплашва да стане гореща. Ефективната политика към Китай не може да бъде сведена до един лозунг. Тя трябва да бъде по-сложна, подробна и практична, да включва и американския отговор на инициативата "Един пояс - един път", обяснява той.

Сорос, който е основен финансов донор на Демократическата партия на САЩ и критик на американския републикански президент Доналд Тръмп, критикува американския лидер за неговата малодушна политика по отношение на Пекин.

"За съжаление, президентът Тръмп, изглежда, преследва различен курс: да прави отстъпки на Китай и да обявява победа, докато възобновява атаката срещу съюзниците на САЩ. Това ще подкопае постигането на целта на американската политика: да ограничи злоупотребата и произвола на Китай", допълва Сорос.

САЩ възпира Русия и Китай с ядрен арсенал и сензори в космоса

САЩ възпира Русия и Китай с ядрен арсенал и сензори в космоса

Пентагонът не може да спре с ПВО, атака от голяма ядрена сила, като Русия или Китай

Джордж Сорос също обяви опасността Китай да използва постиженията си в развитието на изкуствения интелект, за да създаде система за контрол на гражданите.

Инструментите за контрол, създадени на база изкуствен интелект, дават на тоталитарните режими първоначално предимство пред отворените общества, обяснява американският милиардер.

"Китай не е единственият авторитарен режим в света, но със сигурност е най-богатият, най-мощният и притежава най-напредналите разработки в областта на компютърното самообучение и изкуствения интелект", добави американският финансист.

Сред страните, чиито правителства Сорос смята за врагове на демокрацията, освен Китай е и Русия. Пекин използва изкуствен интелект, за да репресира обществото така, както  "Джордж Оруел не би могъл да си представи", 

Пентагонът въвежда изкуствен интелект за контрол на оръжейни системи

Пентагонът въвежда изкуствен интелект за контрол на оръжейни системи

Денят на страшния съд?

Сорос призовава САЩ да заемат по-строга позиция спрямо китайските технологични компании като Huawei и ZTE. "Ако тези компании доминират пазара на 5G, те биха представлявали неприемлив риск за сигурността на останалия свят."

Джордж Сорос атакува и китайския президент Си Дзинпин, като обясни, че изкуствения интелект в ръцете на репресивния режим е "смъртна заплаха" за обществата по света.

Милиардерът обясни и че има вътрешна опозиция срещу си Дзинпин и се надява да има промяна в Китай.

"Ние трябва да осланяме надеждите си на китайския народ и по-специално на бизнес общността и политическия елит, готов да подкрепи конфуцианската традиция", коментира Сорос.

Новото анормално: Светът остава на „2 минути” от ядрена война

Новото анормално: Светът остава на „2 минути” от ядрена война

Същата като през 2018 г.