Германските социалдемократи обявиха, че ще споделят властта с консерваторите на Ангела Меркел, само ако обикновените избиратели получат по-справедливо споразумение, опитвайки се да успокоят скептиците в партията часове преди много деликатните преговори между двата политически лагера, съобщава "Ройтерс".

Меркел, отслабена от тежки загуби от крайната десница на парламентарните избори през септември и след това заради разпадането през миналия месец на преговорите за тройна управляваща коалиция, възлага надеждите си на Германската социалдемократическа партия за четвърти мандат като канцлер и да избегне нови избори.

Германските социалдемократи гласуваха за преговори с Меркел

Германските социалдемократи гласуваха за преговори с Меркел

Разговори без предварителни условия...

Но отношенията между двете партии не са никак цветущи, а самата Меркел често е мишена на критиките на социалдемократите.

Социалдемократическата партия, която постигна най-лошия си изборен резултат от 1933 г. насам и която е разделена за това дали да работи с Меркел, след като избирателите наказаха партията за споделянето на властта с нея през последните четири години, предупреди, че сделката няма да бъде сключена на всяка цена.

"Решителен момент за Германската социалдемократическа партия е това, че социалната програма има по-голяма популярност в Германия", изтъкна водещият социалдемократ Карстен Шнайдер пред германска телевизия, като допълни: "Ние сме напълно ясни: трябва да има по-голяма степен на справедливост за обикновените герои."

Социалдемократите започват преговори с консерваторите на Меркел

Социалдемократите започват преговори с консерваторите на Меркел

Лидерите на Социалдемократическата партия също са поместили ключови политически искания

Меркел и лидерът на нейните баварски консервативни съюзници трябва да се срещнат с лидера на социалдемократите Мартин Шулц по-късно днес.

Секретността около преговорите подчертава тяхната чувствителност. След като и двете страни имат много да губят, партиите не разкриха времето или мястото на срещата и не планират да правят публични изявления, след като тя приключи.