Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Андреа Налес иска потвърждение от десния блок (ХДС и ХСС) на канцлера Ангела Меркел, че тяхната коалиция може да продължи работата си в контекста на разрива им заради миграционната политика, който заплашва бъдещето на германското правителство, съобщава ДПА.

"ХДС и ХСС се парализират взаимно, както и Германия и половин Европа в продължение на седмици", коментира Налес пред в. "Билд", допълвайки: "Във вторник трябва да имаме откровен разговор за това."

Абсурдно е да се говори за ултиматум към Меркел за мигрантите, обяви Зеехофер

Абсурдно е да се говори за ултиматум към Меркел за мигрантите, обяви Зеехофер

Ще приветства европеско решение на проблема

Ръководителите на Християндемократическия съюз (ХДС), тяхната баварска сестринска партия Християнсоциалния съюз (ХСС) и ГСДП трябва да се срещнат във вторник за първата сесия на коалиционната комисия след парламентарните избори в Германия през септември миналата година.

Разговорите се очаква да се съсредоточат не само върху конфликта между ХДС и ХСС във връзка с политиката към мигрантите, а също така върху споразумението на Меркел за европейски реформи с френския президент Еманюел Макрон.

"Това, което искам да знам от ХДС и особено от ХСС: дали те все още са в състояние да вършат конструктивна работа в правителството и дори дали те искат да го правят", подчерта Налес.

Макрон иска финансови санкции за страните от ЕС, които не приемат мигранти

Макрон иска финансови санкции за страните от ЕС, които не приемат мигранти

Тези страни били "егоисти"

Германия, подобно на няколко други страни от ЕС, се опитва да постигне политически консенсус относно политиката си към мигрантите, докато избирателите все повече подкрепят намаляването на броя на влизащите мигранти и бежанци.

Въпросът разгърна борба за власт между Меркел и Хорст Зеехофер, който е вътрешен министър и шеф на ХСС, и който заплаши да нареди на германските гранични власти да връщат мигранти и бежанци, които вече са регистрирани в друга страна от ЕС.