Германското списание Spiegel съобщи, че още преди няколко месеца Министерството на отбраната на страната е съставило списък на всички танкове Leopard от различни модели, с които разполага. В списъка са отбелязани и танковете, които могат да бъдат предоставени на Украйна, пише руската редакция на BBC.

Позовавайки се на документа, получен от журналистите, изданието посочва, че Бундесверът разполага с 212 функциониращи Leopard-а от различни модели. В началото на лятото на 2022 г. още около стотина танка са в ремонт.

Според Spiegel, който се позовава на източници от германското министерство на отбраната, 19 танка Leopard-2A5, които в момента се използват за обучение на войници, са най-подходящи за изпращане в Украйна.

От Spiegel обаче уточняват, че става дума само за леопардите, които се намират в Германия. Такъв род танкове, които са на служба в други държави, например Полша, могат да бъдат изпратени в Украйна. С одобряването на доставката на Leopard за Украйна Берлин официално би дал зелена светлина на европейските си партньори, които отдавна са заявили, че искат и са готови да доставят Leopard на Киев.

Зеленски поиска танкове и самолети F-16

Зеленски поиска танкове и самолети F-16

Той се обърна и по германската телевизия

Вестникът тълкува съществуването на списъка като фактор за натиск върху канцлера Олаф Шолц, който въпреки нарастващото раздразнение сред съюзниците си все още не се е съгласил да достави танкове на Украйна.

Това косвено се потвърждава от Business Insider, който съобщава (също позовавайки се на анонимни източници), че бившият министър на отбраната Кристин Ламбрехт се е противопоставила на инвентаризацията на Leopard. Източници твърдят, че Ламбрехт, която подаде оставка миналия понеделник на фона на поредица от скандали и остри критики за неуспеха ѝ да модернизира германските въоръжени сили, е дала директна заповед да не се извършва инвентаризация на танковете именно защото е смятала, че това ще окаже ненужен натиск върху Шолц.

За Нидерландия няма табута и обмисля изтребители F-16 за Украйна

За Нидерландия няма табута и обмисля изтребители F-16 за Украйна

Страната е готова и да помогне за плащането на танковете "Леопард 2"