Лидерът на групата на Шотландската национална партия в парламента на Обединеното кралство Йън Блекфорд заяви, че "Европейският съюз дава да се разбере, че риболовът ще бъде разменна монета" в бъдещите преговори за ново споразумение за свободна търговия между Лондон и Брюксел.

Коментарите на Блекфорд идват, след като френският президент Еманюел Макрон заяви вчера по време на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел, че Великобритания ще бъде впримчена в митническия съюз, освен ако не предложи на европейските рибари пълен достъп до водите си.

Шотландия изобщо не е доволна от договорката между ЕС и Лондон за Брекзит

Шотландия изобщо не е доволна от договорката между ЕС и Лондон за Брекзит

Договореното допринасяло за "необмислен" Брекзит

"Сега знаем, че ЕС е решен да надгради върху съществуващата обща политика за рибарството по отношение на квотите. През последните няколко години имахме ситуация, при която шотландските консерватори ни казаха, че си връщаме контрола върху нашите води - нищо не може да бъде по-далеч от истината. Това е лоша новина за риболова и това е лоша новина за Шотландия", коментира Блекфорд пред Би Би Си.

Според споразумението за Брекзит, одобрено от лидерите на страните членки на ЕС, "страните членки ще положат всички усилия да сключат и да ратифицират новото си споразумение в областта на рибарството до 1 юли 2020 г., за да бъде въведено своевременно и за да се използва за определяне възможностите за риболов в първата година след преходния период".

Остри реакции в Лондон срещу споразумението на Тереза Мей за Брекзит

Остри реакции в Лондон срещу споразумението на Тереза Мей за Брекзит

Малко е вероятно да мине през британския парламент

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън вече се противопостави на споразумението, изтъквайки, че няма да има споразумение относно правата за риболов, ако двете страни не успеят да постигнат всеобхватно търговско споразумение до юли 2020 г.