Сръбският министър на отбраната Александър Вулин отправи нова провокация към България, като обвини страната ни, че въоръжава терористи, предаде БГНЕС.

"Знаете ли колко българско оръжие е отишло в ръцете на терористи?" - попита Вулин в предаването "Седмицата" на Радио Белград.

"От нашите съседи България има два завода, които произвеждат абсолютно същата продукция, като нашата във военния ни завод в Крушик", добави Вулин.

"Сами си направете изводите, защо е така", каза още той по повод публикуваното от българския разследващ журналист Христо Грозев в Youtube видео от срещата между сръбски офицер и руски агент, който му дава пари, за да го вербува.

"Искам обаче да кажа, че България е нашият най-голям конкурент в отбранителната промишленост и точно оттам идват атаките срещу нашата военна индустрия. Може да е случайно, може и да не е случайно. Всеки сам да си направи заключенията. Много е интересно, защо никой не е проверил колко българско оръжие е завършило в ръцете на терористи. И нещо повече - как е станало това и откъде е дошло." - продължи Вулин.

Само преди три дни Вулин отправи други тежки обиди към България. "България умее да допуска друг да й избира приятелите й и враговете й. Сърбия не допуска подобно нещо. Като независима държава Сърбия сама решава за себе си и сама избира приятелите си." - каза Вулин, който е смятан за най-близкия министър на президента Александър Вучич. "България има своите проблеми и нека се грижи за тях", заяви още Вулин.

Захариева: Нелепо е да ни замесват в сръбско-руския шпионски скандал

Захариева: Нелепо е да ни замесват в сръбско-руския шпионски скандал

До момента няма ответни мерки от Русия по акция "Русофили" у нас

По-рано и депутатът Милован Дрецун отправи обвинения към страната ни, че поддържа агентурна мрежа в Сърбия.

Последва реакция на външния ни министър Екатерина Захариева, която напомни, че не е България страната, която вербува сръбски военни за свои цели.

"На разпространеното видео аз не виждам български разузнавач да вербува сръбски висши офицери. Това го прави друга страна. (...) Вчера излязохме с изявление, че няма нищо вярно в тези твърдения. България винаги е подкрепяла и подпомагала Сърбия. Учудени сме от тези твърдения и категорично ги отричаме." - коментира министър Захариева.

Вучич потвърди, че видеото с агента на ГРУ е истинско

Вучич потвърди, че видеото с агента на ГРУ е истинско

Георгий Клебан вербува високопоставен сръбски служител...

Междувременно от Атлантическия съвет на България коментираха, че нападките срещу България целят да отклоня вниманието от шпионската дейност на Русия.

"Фабрикуването на измислен шпионски скандал, в който замесват и България, определени проруски кръгове в Белград се опитват да отклонят вниманието от истинския скандал - руската шпионска дейност в Сърбия." - заявиха от АСБ.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов също реагира на обвиненията срещу България.

"За това, че Сърбия има проблеми не означава, че България трябва да бъде изкупителна жертва или да бъде патица за отвличане на вниманието от вътрешните проблеми в Сърбия." - посочи той.

"В сръбския парламент всеки депутат може да говори каквото си поиска. Такива неща, за които говори сръбският депутат няма и не отговарят на истината." - подчерта вицепремиерът.

Каракачанов: България не може да е патица за разрешаване на проблемите в Сърбия

Каракачанов: България не може да е патица за разрешаване на проблемите в Сърбия

По думите му такива неща, за които говори сръбския депутат няма