"Това е поредното нелепо и невярно обвинение от сръбския депутат към България. Аз не виждам български разузнавач да вербува сръбски висши офицери, а друга държава. Нека не прехвърлят от болната на здравата глава". Това заяви българският външен министър Екатерина Захариева пред Нова телевизия. 

Повод за изказването й е скандал в Сърбия за опит на руски агент да вербува сръбски военен. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че записът, на който служителят на руското ГРУ Георгий Клебан вербува високопоставен сръбски служител, е автентичен.

Тя каза, че в изявление от МВнР вчера, че ясно е заявено, че няма нищо вярно в тези твърдения. "България винаги е подкрепяла и подпомагала Сърбия. Учудени сме от тези твърдения и категорично ги отричаме", каза Екатерина Захариева за отправеното обвинение от председателя на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун

Вучич потвърди, че видеото с агента на ГРУ е истинско

Вучич потвърди, че видеото с агента на ГРУ е истинско

Георгий Клебан вербува високопоставен сръбски служител...

"В никакъв случай тези нелепи обвинения не отговарят на добрия дух и приятелство, което има между двете държави", каза българският външен министър. По думите й най-вероятно в МВнР ще бъде извикан сръбският посланик на ниво директор, за да призовем сръбските депутати да се въздържат от нелепи обвинения към България, каза Захариева.

По думите й обвиненията по никакъв начин не подпомагат за двустарнните отношения между двете държави. "Надявам се това да е мнение на конкретния депутат, а не на висшето ръководство и на президента Вучич. Надявам се това да не е официална сръбска позиция. До момента не съм чулата да е такава", коментира още тя. 

Прокуратурата пусна още от доказателствата по аферата "Русофили"
Обновена

Прокуратурата пусна още от доказателствата по аферата "Русофили"

Николай малинов е платил 50 000 гаранция

Относно темата за шпионския скандал с председателя на движение "Русофили" у нас и това, че Русия не отговори реципрочно на изгонването на един дипломат и недопускането на друг, тя коментира, че до момента няма такава ответна реакция.

"Това говори, че доказателствата, които нашите служби са събрали за наистина абсолютно недопустима дейност в никакъв случай не отговорят на двустранните отношения. Очевидно след като са направили оценка на фактите са решили да не реагират реципрочно", каза Захариева. 

Каракачанов: България не може да е патица за разрешаване на проблемите в Сърбия

Каракачанов: България не може да е патица за разрешаване на проблемите в Сърбия

По думите му такива неща, за които говори сръбския депутат няма