Протести отново разтърсиха Иран през нощта след привидно успокояване през последните седмици, като демонстрантите призоваваха за свалянето на режима, предава Ройтерс.

Шествията в много градове, включително Техеран, които започнаха в четвъртък вечерта и продължиха през нощта, отбелязаха 40 дни от екзекуцията на двама протестиращи миналия месец.

Мохамад Мехди Карами и Сейед Мохамад Хосейни бяха обесени на 7 януари. Други двама бяха екзекутирани през декември.

Протестите, които обхванаха Иран, започнаха миналия септември след смъртта в ареста на 22-годишната кюрдка Махса Амини за нарушаване на задължителното носене на хиджаб, която изисква жените да покриват изцяло косите и телата си.

Видеоклипове в петък показаха демонстрации през нощта в няколко квартала на Техеран, както и в градовете Карадж, Исфахан, Казвин, Ращ, Арак, Машхад, Санандадж, Корвех и Изех в провинция Хузестан.

Онлайн видео, за което се твърди, че е от свещения шиитски град Машхад в североизточната част на страната, показва протестиращи, скандиращи: "Мой мъченически брате, ние ще отмъстим за твоята кръв".

Над 60 загинали при нови протести в Иран

Над 60 загинали при нови протести в Иран

Според данните, полицейски шеф е изнасилил момиче и това е довело до сблъсъците

Дългата вълна от протести и безредици постави едно от най-големите предизвикателства пред Ислямската република след революцията от 1979 г. Въпреки че протестите видимо са намалели през последните седмици, вероятно поради екзекуциите или бруталното потушаване, актовете на гражданско неподчинение продължават с неотслабваща сила. Младежи рисуват графити през нощта, заклеймяващи режима, или изгарят проправителствени билбордове по главните магистрали. Разголени жени се появяват по улиците, моловете, магазините и ресторантите въпреки жестоките предупреждения на властите.

Въпреки протестите властите не се отказаха от политиката за задължително носене на хиджаб, което се счита за един от стълбовете на Ислямската република.

През последните седмици иранските медии съобщиха за затваряне на няколко предприятия, ресторанти и кафенета поради неспазване на правилата за носене на хиджаб.

Миналата седмица ирански официални лица призоваха профсъюзите за по-стриктно прилагане на разпоредбите за носене на хиджаб в магазините и предприятията на Техеран.

"Неправилно" забулените студентки бяха предупредени миналия месец, че ще им бъде забранено да влизат в университета в Техеран, докато местните медии съобщиха, че около 50 студентки са били възпрепятствани да влязат в университета Урмия в северозападната част заради нарушаване на правилата за носене на хиджаб.

Правозащитници казват, че повече от 500 протестиращи са били убити от септември насам, включително 71 непълнолетни. Близо 20 000 души са задържани. Най-малко четирима души са били обесени, според съдебните власти.

Карами, 22-годишен шампион по карате, и Хосейни бяха осъдени за убийството на член на паравоенната милиция на Басидж.

Amnesty International каза, че съдът, който е осъдил Карами, е използвал изтръгнати с принуда самопризнания. Адвокатът на Хосейни каза, че клиентът му е бил изтезаван.

Други двама души бяха екзекутирани съответно на 8 и 12 декември.

Пет жени активистки, освободени в четвъртък, казаха в съвместно изявление, че дължат свободата си на солидарността на "любящите свободата хора и младежи на Иран", според публикации в социалните медии.

Върховният лидер на Иран помилва десетки хиляди затворници

Върховният лидер на Иран помилва десетки хиляди затворници

Помилвани са много от участниците в протестите заради смъртта на Махса Амини