Върховният лидер на Иран помилва десетки хиляди затворници - много от тях, свързани с антиправителствените протести заради смъртта на 22-годишната Махса Амини, информира ВВС.

Помилванията идват с условия и в навечерието на годишнината от ислямската революция през 1979 г.

Според иранската държавна медия помилванията на аятолах Хаменей са дошли, след като ръководителя на съдебната власт изпратил писмо, в което представил много от задържаните като млади хора, които са били подведени от чуждо влияние и пропаганда. В писмото се твърди, че редица протестиращи са изразили съжаление и са поискали прошка.

Иран може да осъди стотици задържани за протестите на смърт

Иран може да осъди стотици задържани за протестите на смърт

Според данни на правозащитна организация

Обвинените в по-тежки престъпления - като шпионаж в полза на чужди агенти, убийство или унищожаване на държавна собственост - няма да бъдат помилвани. Лица с двойно гражданство, които в момента са задържани, също няма да бъдат помилвани.

Съгласно конституцията на Иран върховният лидер на страната има правомощието да издава помилвания по препоръка на съдебната власт.

Садек Рахими, заместник-ръководител на съдебната власт, обясни, че онези затворници, които отговарят на изискванията да бъдат помилвани, трябва да обещаят писмено, че съжаляват за това, което са направили иначе няма да бъдат освободени.

Според доклад на свързаната със съдебната система новинарска агенция Mizan, г-н Рахими казал, че за първи път обвиняемите, които не са получили окончателна присъда, също ще бъдат помилвани.

Базираната в Осло организация Iran Human Rights изчислява, че най-малко 100 души в ареста са осъдени на смърт. В него се казва, че всички обвиняеми са "лишени от правото на достъп до собствения си адвокат, надлежен процес и справедлив процес".

Припомняме, че месеци иранците протестират срещу репресивната политика след смъртта на иранската кюрдка Махса Амини. Тя почина в средата на септември, след като беше арестувана от моралната полиция за нарушаване на строгите правила за носене на хиджаб.

Безредици в Иран, протестиращи подпалиха полицейски участъци

Безредици в Иран, протестиращи подпалиха полицейски участъци

Вълна от протести обхвана страната след смъртта на млада жена

Според правозащитни организации повече от 500 демонстранти са били убити, включително 70 непълнолетни, а около 20 000 са арестувани.

От началото на протестите Иран екзекутира общо четирима души. Спрямо всички тях бяха проведени бързи съдебни процеси при закрити врати, които бяха разкритикувани от международната общност.

Правозащитни организации очакват още екзекуции в Иран

Правозащитни организации очакват още екзекуции в Иран

Смъртта на задържана от моралната полиция жена доведе до месеци на сблъсъци и насилие