Американският държавен секретар Майк Помпео попари със студена вода надеждите за провеждане на среща на върха между САЩ и Северна Корея, съобщи "Ройтерс".

По думите на Помпео изборите в САЩ наближават, а президентът Доналд Тръмп иска да се включи в среща с Ким Чен Ун само ако има вероятност за реален напредък.

Помпео се надява на нова среща със Северна Корея

Помпео се надява на нова среща със Северна Корея

Не влиза в конкретика

Помпео добави и че севернокорейците "до този момент са предпочели да не се ангажират с потенциално решение".

Ким Йо Чонг, сестра на лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, обяви миналата седмица, че е малко вероятно тази година нейният брат и Тръмп да се срещнат. Все пак тя не отрече, че подобна среща може да се осъществи, защото "нещо изненадващо все още може да се случи".

Помпео коментира при среща с Икономическия клуб в Ню Йорк, че със Северна Корея се водят преговори и че те са повече, отколкото публично се забелязва. Ето защо той не е изгубил надежда, че много скоро е възможно да се проведе среща на високо равнище с Пхенян.

Държавният секретар спомена, че е добре поредната среща на върха между Тръмп и Ким Чен Ун да е преди президентските избори в САЩ, които са насрочени за ноември.

"Сега е юли. Мисля, че за да постигнем съществен напредък, най-добрият начин е да организираме среща между президента Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун", подчерта Помпео.

Припомняме, че до този момент Тръмп и Ким са се срещали три пъти, веднъж през 2018 г. и два пъти през 2019 г., но не са успели да постигнат напредък в ядреното разоръжаване на Пхенян, както и в отмяна на международните санкции за Северна Корея.

В изявление на 7 юли Тръмп обяви, че би желал да проведе още една среща на върха със Северна Корея, стига да е убеден, че тя ще е от полза.