Съветът за сигурност (СС) на ООН не прие предложената от Русия проекторезолюция за предотвратяване на надпреварата във въоръжаването в космоса, съобщава ТАСС.

От 15-те членове на Съвета за сигурност 7 държави гласуваха "за" документа, включително Русия и Китай, 7 страни се обявиха против, а Швейцария се въздържа.

Проекторезолюцията, предложена от Русия, се състои от 10 точки и призовава всички страни, особено тези с възможности за изследване на космоса, да "вземат спешни мерки за предотвратяване на разполагането на оръжия в космоса и заплахата от използване на сила в космоса, както и от космоса до и от Земята върху обекти в космоса."

Освен това документът призовава за "разработването на подходящи, проверими и правно обвързващи многостранни споразумения чрез преговори".

Проекторезолюцията подчертава "необходимостта от по-нататъшни мерки, включително политически ангажименти и правно обвързващи инструменти, за предотвратяване на надпревара във въоръжаването в космическото пространство във всички аспекти".

Освен това документът призовава за "провеждане възможно най-скоро на преговори по международен правно обвързващ договор или договори за предотвратяване на надпревара във въоръжаването в космическото пространство, включително предотвратяване на разполагането на оръжия в космическото пространство". Проекторезолюцията също така потвърждава ангажимента на всички страни, страни по Договора за космоса от 1967 г., да спазват изцяло неговите разпоредби, включително "да не поставят в ниска околоземна орбита никакви обекти, оборудвани с ядрени оръжия или друг вид оръжие за масово унищожение. "

Резолюцията се счита за приета, ако девет членове на Съвета за сигурност гласуват за нея и никой от постоянните членове не наложи вето.

Русия използва космоса за военни цели, но не иска оръжия там

Русия използва космоса за военни цели, но не иска оръжия там

Москва опроверга клеветите на Вашингтон

Припомняме, че в края на април, членовете на Съвета за сигурност на ООН не приеха проекторезолюция относно неразполагането на ядрени оръжия в космоса.

Резолюцията бе блокирана от Русия, която използва правото си на вето, а Китай се въздържа. 13 страни подкрепиха проекта.

Вашингтон смята, че причината за ветото на Русия върху подготвената от САЩ и Япония проекторезолюция за неразполагане на ядрени оръжия в космоса е това, че реално Москва разработва нов сателит, който е способен да носи ядрен заряд.

Според заявките на Русия, с които тя налага вето, забраната трябва да обхване конвенционалните оръжия. Постоянният представител на Руската федерация в ООН Василий Небензя каза: "Изключително важно е, че нито по време на днешната среща, нито по-рано авторите на проекта не успяха да отговорят на въпроса защо точно нашето предложение не ги устройва: да се добави към проекторезолюцията забрана изобщо да не се разполагат никакви оръжия в космоса."

Русия спря с вето забрана на ядрените оръжия в космоса

Русия спря с вето забрана на ядрените оръжия в космоса

3 страни подкрепиха проекта